Meer aandacht nodig voor basishygiëne bij verloskundigen

Een goede basishygiëne in de verloskundigenpraktijk en in de zorg bij de cliënt thuis is noodzakelijk. Verloskundigen kennen het belang van goede infectiepreventie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat in de praktijk nog verbetering nodig is. 

Verloskundigen begeleiden zwangeren voor, tijdens en na hun zwangerschap. Zwangeren en hun baby’s zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. Het voorkomen van infecties is belangrijk bij deze kwetsbare doelgroep. De inspectie deed bij 10 verloskundigenpraktijken een steekproef of zij zich houden aan de hygiënerichtlijn. Verbeteringen zijn nodig in de handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van hulpmiddelen.

De inspectie heeft de volgende tips:

  • Zorg voor goedgekeurde handdesinfectiemiddelen in de praktijkruimte en in de werktas van de verloskundige.
  • Draag geen sieraden als ringen, armbanden of horloges. Zo staat het ook in de regels.  
  • Gebruik geen beschermingsmiddelen die over de datum zijn. Het is niet bekend of deze nog voldoende beschermen. 
  • Maak duidelijke afspraken over het reinigen van materialen. En wanneer desinfectie noodzakelijk is. 
  • Maak een werkinstructie voor het sterilisatieproces. Zorg voor duidelijk stappen van gebruik tot opslag van instrumenten.
  • Noteer de uiterste houdbaarheidsdatum van de medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas.

Hoe nu verder

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) past de richtlijn infectiepreventie aan in 2024. De inspectie gaat met de KNOV in gesprek over de resultaten van deze steekproef. Ook houdt de inspectie aandacht voor dit onderwerp in haar toezicht.