Samenwerking tussen IGJ en Marktplaats: 40% meer medicijnadvertenties verwijderd

Anderhalf jaar werken de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats samen in het terugdringen van het aanbod van (receptplichtige) medicijnen op dit platform. Met succes: de eerste helft van 2024 verwijderde Marktplaats per maand gemiddeld 85 advertenties waarin medicijnen worden aangeboden. In 2023 waren dat er 60 per maand. Deze toename van ruim 40% is het resultaat van kennisdeling die onder andere is gebruikt voor technische maatregelen op het platform en korte lijnen tussen Marktplaats en IGJ. Zij kunnen hierdoor snel en effectiever reageren en anticiperen op trends rondom medicijnen. Daarmee is de slagkracht van beide organisaties groter. Deze maand verlengden zij dan ook de samenwerking. Het doel blijft om de verboden handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terug te dringen en de bewustwording bij zowel kopers als verkopers te vergroten.

Samenwerking sinds eind 2022

Eind 2022 besloten de inspectie en Marktplaats de handen ineen te slaan om het illegale online aanbod van medicijnen tegen te gaan. Aanleiding was de groei van het aantal advertenties op Marktplaats voor medicijnen. Samen ontwikkelen zij methodes om medicijnadvertenties steeds beter te kunnen herkennen uit het gehele aanbod.

Wanneer de inspectie een dergelijke advertentie ziet en meldt bij Marktplaats, wordt deze meteen verwijderd. De aanbieder krijgt een bericht van Marktplaats dat de advertentie op advies van de IGJ is verwijderd met daarbij informatie over de regelgeving.

Florence Schmit (Marktplaats) en Henk de Groot (IGJ)

Trends

De IGJ en Marktplaats zien de afgelopen periode dat met name afslankmedicatie en malariapillen populair lijken te zijn in Nederland en hierdoor terug te vinden op het handelsplatform. Daarnaast worden er regelmatig erectiemiddelen en slaapmedicatie aangeboden. Ook wanneer er een tekort is aan een medicijn, lijkt het online aanbod te stijgen.

Volgens Henk de Groot, hoofdinspecteur bij de IGJ, kan de inspectie haar werk door de samenwerking effectiever doen:

‘De samenwerking met Marktplaats speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van verboden handel in geneesmiddelen. Onze expertise wordt beter benut en samen kunnen we sneller optreden. Maar het allerbelangrijkste blijft dat consumenten zich niet laten verleiden om op deze manier geneesmiddelen te kopen en te gebruiken: je speelt met je gezondheid. Dus: ga bij gezondheidsklachten naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker!’

Florence Schmit, General Manager Marktplaats:

‘Samenwerken met experts en toezichthouders zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is voor ons enorm belangrijk om onze gebruikers veilig en vertrouwd te laten handelen. Met zo’n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats het grootste online handelsplatform in Nederland. Wij willen onze bezoekers de kans bieden alles wat legaal verhandeld mag worden op een prettige, veilige en verantwoorde manier te kopen of verkopen via ons platform. De expertise en kennisdeling vanuit toezichthouders zoals de IGJ speelt hierin een zeer waardevolle rol en wij zijn blij deze succesvolle samenwerking te verlengen.'

Risico’s aanbod geneesmiddelen

Het aanbieden van geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is mag niet op basis van de Geneesmiddelenwet. Dat is niet voor niks. Vaak is van deze geneesmiddelen niet bekend of ze wel veilig zijn. Bijvoorbeeld of de werkzame stof die op de verpakking staat er wel echt in zit. 

Ook bieden mensen regelmatig eigen medicijnen aan, die ze zelf niet meer gebruiken. Maar deze medicijnen kunnen inmiddels over de houdbaarheidsdatum zijn of niet op de juiste wijze zijn bewaard. Als de gebruiker ziek wordt, weet de arts vaak niet dat een patiënt ook geneesmiddelen gebruikt die besteld zijn op internet.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen betalen voor geneesmiddelen die ze op internet bestellen maar deze nooit ontvangen. Oplichting dus.

Toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in Nederland onder andere toezicht op de handel in (illegale) geneesmiddelen. Dit gebeurt in samenwerking met andere partijen zoals de politie, douane en NVWA. Maar ook hostingbedrijven en internetplatforms. De douane onderschept dagelijks al vele zendingen met geneesmiddelen. Ook worden er websites gesloten die illegale geneesmiddelen aanbieden en wordt samengewerkt met de politie om handelaren op te sporen.

De IGJ vindt de samenwerking met Marktplaats belangrijk, om zo het aanbod van geneesmiddelen dat niet aan de regels voldoet, slim te kunnen opsporen. De inspectie is ook in overleg met andere platforms over samenwerking.