Zorgen over jeugdbeschermingsketen en effecten van wacht- en doorstroomlijsten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) hebben nog steeds zorgen over alle partijen in de jeugdbeschermingsketen en de effecten van wacht- en doorstroomlijsten. Nog altijd krijgt niet elk kind dat ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd tijdig passende bescherming en hulp. Het aantal kinderen zonder vaste jeugdbeschermer is in de eerste maanden van 2024 licht gedaald. In april 2024 waren en nog altijd 1.343 kinderen zonder vaste jeugdbeschermer. Jongeren in een gezinshuis, pleeggezin of zorgboerderij spreken niet of heel soms hun jeugdbeschermer.

Dat schrijven de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in de laatste editie van ‘Signalen jeugdbeschermingsketen’.

Toezichtstrategie

De inspecties concluderen dat nog altijd niet elk kind dat ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd tijdig passende bescherming en hulp krijgt. De oorzaken liggen op stelselniveau en zijn nog steeds niet opgelost. De inspecties gaan in hun toezicht extra aandacht geven aan de meest kwetsbare kinderen in de jeugdbeschermingsketen en de jeugdreclassering. Het toezicht richt zich op de effecten van het uitblijven van passende bescherming en hulp voor kinderen en hun gezinnen. Ook richt het toezicht zich op de verantwoordelijkheid van bestuurders van jeugdbeschermingsorganisaties om kwetsbare kinderen tijdig te beschermen en hulp te bieden.

Daarnaast volgen de inspecties de ontwikkeling naar een nieuw jeugdbeschermingsstelsel volgens het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. De inspecties passen hun toezichtstrategie aan omdat zij voortdurend informatie krijgen waaruit blijkt dat in het jeugdbeschermingsstelsel onvoldoende verbetering is in de zorg voor kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd.

De inspecties zien het volgende:

  • Er zijn nog altijd lange wachtlijsten bij Veilig Thuis, de instelling waar meldingen over onveilige situaties binnenkomen. Er wordt voor kinderen, gezinnen en huishoudens niet tijdig een veiligheidsbeoordeling of onderzoek uitgevoerd.
  • De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) voert op verzoek van de inspecties de toets uit naar het beschermingsonderzoek voor het kind waarop geen zicht is als ze op de wachtlijst staan. 
  • Hoewel de wachtlijsten bij de gecertificeerde instellingen (GI’s) voor jeugdbescherming en jeugdreclassering licht zijn gedaald, zijn er overal nog steeds wacht- of doorstroomlijsten. 
  • Jongeren die een straf van de jeugdrechter hebben gekregen moeten te lang wachten op een passende straf of maatregel. Daarna is jeugdhulp in strafrechtelijk kader door de wachtlijsten niet altijd passend of zorgt dit ervoor dat een maatregel langer duurt.
     

Laatste editie Signalen Jeugdbeschermingsketen

Signalen Jeugdbeschermingsketen, oktober 2024