Podcast Dwang & Dilemma’s: drang of dwang in de jeugdhulp
Nee, tenzij... dat is het uitgangspunt bij dwang in de zorg. En als het tóch nodig is, dan zo kort mogelijk, zo min mogelijk en zorgvuldig. Daarover gaat de podcastserie Dwang & Dilemma’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vandaag aflevering 3: drang of dwang in de jeugdhulp.
In deze aflevering een gesprek over dwang en beperkingen in de jeugdhulp met de Wzd en Wvggz. Wanneer is iets een opvoedkundige regel, en wanneer wordt het dwang of een beperking?
Nathalie Koopman gaat in gesprek met Cor van Liere, klinisch psycholoog en manager behandelzaken Intensief behandelcentrum Jeugd bij Karakter, Sonja Joosten, GZ psycholoog en Wzd functionaris bij Pluryn en Lisa Luijten, senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met aandachtsgebied gedwongen zorg Jeugd.In deze aflevering ook een gesprek tussen een gedragsdeskundige en een cliënt. Want hoe bespreek je gedwongen zorg met iemand met een verstandelijke beperking?
Sonja Joosten,GZ- psycholoog en wzd functionaris bij Pluryn, zegt : Ik vind het altijd heel belangrijk dat je – ik noem het altijd - in de schoenen van de ander gaat staan. Dat je je heel bewust bent van wat gedwongen zorg doet met mensen. Onafhankelijk van leeftijd en niveau. Ik zeg weleens heel flauw: als ik ’s avonds ga slapen doe ik de slaapkamerdeur dicht maar die zit niet op slot. Als ik ‘m zelf op slot doe, is dat mijn eigen keuze maar als iemand anders ‘m op slot doet, voelt dat echt voor mij heel onveilig en heel anders.
Andere afleveringen gaan over wat het betekent als je zelf gedwongen zorg krijgt, en over dwang en beperkingen in verpleeghuizen, in de geestelijke gezondheidszorg en in de gehandicaptenzorg.
Volg de podcast en krijg telkens een seintje wanneer een nieuwe aflevering klaarstaat.