Podcast Dwang & Dilemma’s: verplichte zorg in de ggz

Nee, tenzij... dat is het uitgangspunt bij dwang in de zorg. En als het tóch nodig is, dan zo kort mogelijk, zo min mogelijk en zorgvuldig. Daarover gaat de podcastserie Dwang & Dilemma’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vandaag aflevering 4: Verplichte zorg in de ggz.

Is gedwongen zorg bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening altijd goede zorg? Wanneer besluit je dat gedwongen zorg niet meer helpt? Welke risico’s neem je dan? De beslissing om wel of geen gedwongen zorg toe te passen gaat soms over leven en dood. Verplichte zorg, zoals gedwongen zorg heet in de geestelijke gezondheidszorg, levert dilemma’s op. Niet alleen voor zorgverleners, ook voor naasten én de inspectie die toezicht moet houden op de juiste toepassing van verplichte zorg.

Nathalie Koopman gaat in gesprek met Arnoud Jansen, psychiater en bestuurder bij Mediant en voorheen geneesheer-directeur bij Dimence en met Jon ten Have, inspecteur ggz van de IGJ, met aandachtsgebied gedwongen zorg. In deze aflevering ook het indringende verhaal van een vader en zijn dochter over de gevolgen van de inzet van gedwongen zorg.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Andere afleveringen gaan over wat het betekent als je zelf gedwongen zorg krijgt, en over dwang en beperkingen in verpleeghuizen, in de jeugdhulp en in de gehandicaptenzorg.

Volg de podcast en krijg telkens een seintje wanneer een nieuwe aflevering klaarstaat: