De inspecties hebben sinds 2019 herhaaldelijk hun zorgen uitgesproken over het tekort aan beschikbare (specialistische) jeugdhulp voor kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel. In de publicatie ‘Stand van zaken Jeugdbeschermingsketen’, mei 2022, benoemen de inspecties dat het bieden van passende hulp voor kinderen en hun gezinnen nog altijd ernstig wordt belemmerd door structurele tekorten aan specialistische jeugdhulp.
De inspecties krijgen duidelijke signalen binnen over tekorten aan (specialistische) jeugdhulp door inspectiebezoeken, gesprekken met betrokkenen en andere interactie met het jeugdveld. Deze signalen delen de inspecties op deze pagina.
Bevindingen februari 2023
Ontbreken passende hulp
Kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel moeten te lang wachten op passende hulp of ontvangen geen passende hulp. De IGJ ontvangt hierover signalen en ziet dit in haar toezicht bij jeugdhulpaanbieders. Bijvoorbeeld kinderen met zware problematiek in instellingen zonder dat daar specifieke expertise aanwezig is en kinderen die in een gesloten setting komen omdat er geen passende plek is in de GGZ.
Regionale of lokale inkoop specialistisch aanbod
In aanloop naar de inwerkingtreding van de Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen krijgt de IGJ signalen dat verschillende regio’s en gemeenten het specialistisch hulpaanbod zelfstandig inkopen en organiseren. Dit loopt niet langer via de regionale inkooporganisaties. Dit is tegenovergesteld aan wat deze wet beoogt. Genoemde wet leidt namelijk tot een aanpassing in de Jeugdwet, waarmee samenwerking tussen gemeenten op regionaal niveau wordt verplicht. Kinderen met complexe problematiek zijn voor deze hulp afhankelijk van bovenregionale samenwerking. De vraag naar deze hulp is namelijk te beperkt voor lokaal aanbod. Lokale inkoop leidt ertoe dat dit aanbod dreigt weg te vallen.
Afbouw JeugdzorgPlus
Het aantal plaatsingen van jongeren in de gesloten jeugdhulp loopt snel terug. De IGJ ondersteunt de visie achter de afbouw van JeugdzorgPlus voorzieningen. Zij heeft echter zorgen dat deze afbouw ongecontroleerd plaatsvindt:
- Nog niet in alle regio’s zijn voldoende alternatieven om jongeren met complexe problematiek passende hulp te bieden. Deze jongeren kunnen niet zomaar thuis gaan wonen of opgevangen worden in een reguliere setting voor jeugdhulp. Het gaat om jongeren die zeer beschadigd zijn en zelf een combinatie van problemen hebben, zoals agressieproblematiek, ggz-problematiek, trauma, verslaving, verstandelijke beperking. Voor hen is een stabiele plek nodig met de juiste deskundigheid totdat zij op eigen benen kunnen staan.
- Door een tekort aan (behandel)plekken voor jongeren die zonder behandeling een risico voor zichzelf en hun omgeving vormen, ziet de IGJ steeds vaker toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in een open setting, waar geen wettelijke basis voor is.
De IGJ voert in 2023 toezicht uit en brengt de kwaliteit, knelpunten en kansen JZ+ en de beschikbaarheid van passende alternatieven voor deze jeugdigen in beeld.
Effectiviteit regionale expertteams
De regionale expertteams (RET) zijn opgericht om te zorgen dat voor elk kind passende hulp komt, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag. De IGJ krijgt signalen dat de regionale expertteams deze garantie niet kunnen waarmaken. De route via het RET is lang, de RET’s leggen veel terug bij de aanmelders. De RET’s kunnen wel meedenken, maar niet de schaarste oplossen van bepaalde vormen van hulp. Ook kunnen zij niet overal verhelpen dat aanbieders de deur dicht houden voor kinderen met meervoudige problematiek door het ontbreken van doorzettingsmacht.
Bestuurder GI: Een groot deel zit in het ontbreken van passende hulp. Ook het RET is niet altijd de oplossing en ontwikkelt zich tot een soort adviesorgaan.
Signaal ouder via Landelijk Meldpunt Zorg: Farid heeft hulp nodig voor zijn kind van 4 met gedragsproblemen, maar loopt overal tegen wachtlijsten aan. Farid weet niet of zijn zoon al ergens op de wachtlijst staat. Volgens Farid doet niemand iets. Farid zegt dat zijn zoon dan maar uit huis geplaatst moet worden zodat er in ieder geval iets gebeurt.