Verplichte incidentele mededelingen en overleg Wvggz en Wzd
In de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd) staan welke regels en werkwijzen gelden bij het uitvoeren van dwang in de zorg. Geneesheer-directeuren, zorgaanbieders, klachtencommissies, burgemeesters, Wlz-uitvoerders en zorgverzekeraars moeten volgens deze wetten bepaalde informatie naar de inspectie sturen. In een paar gevallen kunnen deze partijen overleggen met de inspectie. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover en de verschillende formulieren die u hiervoor kunt gebruiken.
Gewijzigde aanlevering
Vanaf 19 december 2023 is de manier van aanleveren van het Afschrift beslissing overplaatsing door de geneesheer-directeur gewijzigd. Lees meer hieronder bij Mededelingen op basis van de Wvggz.
Belangrijk: download de verzendbevestiging na uw melding via formulier
De IGJ gaat ervan uit dat u deze verzendbevestiging downloadt. Na het invullen en verzenden van het formulier krijgt u op uw beeldscherm een pop-up-venster te zien. Rechtsonder in dit venster ziet u de blauwe downloadknop waarmee u de verzendbevestiging downloadt. Deze verzendbevestiging bevat belangrijke informatie over het vervolg van uw melding en een overzicht van uw gegeven antwoorden. Het is niet mogelijk deze gegevens op een andere manier in te zien of op een later moment alsnog te downloaden. U ontvangt geen bevestiging meer per e-mail.
Mededelingen op basis van de Wvggz
Hoe kan ik dit doorgeven?
U kunt dit aanleveren via het Khonraad-systeem.
Maakt uw gemeente daar geen gebruik van? Lever het dan aan via veilige e-mail of IGJ Rijkscloud aan meldpunt@igj.nl.
Toelichting
Op basis van Artikel 7:2, lid 2. Een burgemeester stuurt de inspectie een kopie van de beslissing (inclusief medische verklaring) om een crisismaatregel te nemen voor een betrokkene.
Hoe kan ik dit doorgeven?
U kunt dit afschrift e-mailen naar de inspectie.
Gebruik hiervoor het speciale e-mailadres: beslissingoverplaatsing@igj.nl. Verstuur uw e-mail veilig. Bijvoorbeeld via ZIVVER of ZorgMail.
Toelichting
Op basis van Artikel 8:16, lid 4g. Een geneesheer-directeur stuurt de inspectie een kopie van de beslissing om de uitvoering van de zorg voor de betrokkene toe te wijzen aan een andere zorgaanbieder, geneesheer-directeur of zorgverantwoordelijke.
Op basis van Artikel 10:6, lid 6. Klachtencommissies sturen de inspectie hun beslissing over een klacht rondom het nakomen van een verplichting of beslissing.
Op basis van Artikel 28c, lid 3. Het college van burgemeester en wethouders (college van B&W), de Wlz-uitvoerder of de zorgverzekeraar kan contact opnemen met de inspectie als zij een cliënt niet binnen een week na een rechterlijke machtiging (RM) geplaatst krijgen.
Op basis van Artikel 34. Een burgemeester kan voor advies contact opnemen met de inspectie als een cliënt niet binnen 24 uur nadat een inbewaringstelling (IBS) is afgegeven, is opgenomen in een accommodatie.
Hoe kan ik dit melden?
U kunt dit aanleveren via het Khonraad-systeem.
Maakt uw gemeente daar geen gebruik van? Lever het dan aan via veilige e-mail of IGJ Rijkscloud aan meldpunt@igj.nl.
Toelichting
Op basis van Artikel 35, lid 1. Als een burgemeester een beschikking tot inbewaringstelling (IBS) afgeeft, stelt hij de inspectie daar zo snel mogelijk van op de hoogte.
Op basis van Artikel 42. Als een zorgaanbieder een cliënt met een rechterlijke machtiging (RM) opneemt of de opname verlengt, dan stelt hij de inspectie daar zo snel mogelijk van op de hoogte.
Op basis van Artikel 48, lid 3. Zorgaanbieders kunnen zo mogelijk en zo nodig contact opnemen met de inspectie in verband met een voorgenomen ontslag van een cliënt.
Op basis van Artikel 56b, lid 6. Klachtencommissies sturen de inspectie hun beslissing over een klacht rondom het nakomen van een verplichting of beslissing.