Wetgeving en verantwoordelijkheid

De huidige wet- en regelgeving staat samenwerking tussen vrijwilligers en professionele zorgverleners niet in de weg. Er zijn geen wettelijke belemmeringen voor het uitvoeren van zorgtaken door vrijwilligers. Het is mogelijk dat vrijwilligers in opdracht van een bevoegde zorgverlener ook risicovolle en voorbehouden zorghandelingen uitvoeren.

Zorgaanbieder verantwoordelijk voor de zorg

De zorgaanbieder die vrijwilligers inzet, is verantwoordelijk voor het handelen van de vrijwilligers bij het uitvoeren van zorgtaken. Zorgaanbieders werken soms samen met vrijwilligersorganisaties, die vrijwilligers voordragen voor bepaalde taken. Dit maakt voor de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder niet uit. Als een zorgaanbieder samenwerkt met vrijwilligers in het uitvoeren van zorgtaken, zet de zorgaanbieder hen namelijk in bij het bedrijfsmatig verlenen van zorg. De zorgaanbieder moet ervoor zorgen dat de vrijwilligers hun taken op een kwalitatief goede manier uitvoeren. De zorgaanbieder moet weten of vrijwilligers voldoende geschoold en bekwaam zijn.

Zorgaanbieder eindverantwoordelijk, vrijwilligers soms ook (mede)verantwoordelijk

Als er toch iets misgaat in de zorg die een vrijwilliger verleent in opdracht van een zorgaanbieder, dan is deze zorgaanbieder in principe verantwoordelijk. De zorgaanbieder van wie de cliënt zorg ontvangt, is namelijk eindverantwoordelijk voor deze zorg. Als er iets misgaat in de zorg kan het zijn dat de zorgaanbieder dit moet melden bij de inspectie. Dat geldt óók als de fout door een vrijwilliger is gemaakt. De vrijwilliger die de zorg geeft, is verantwoordelijk voor het eigen handelen en kan (strafrechtelijk) aangesproken worden als die de cliënt schade toebrengt. Bijvoorbeeld als het gaat om grensoverschrijdend gedrag, fraude of diefstal.

Welke wetten zijn van toepassing?