Wat vindt de inspectie belangrijk

De inspectie vindt een zorgvuldige inzet van mensen die beroepsmatig zorg verlenen belangrijk. Hierbij kijken inspecteurs vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) naar de voorwaarden die een zorgaanbieder schept voor een goede en veilige werkomgeving.

Dit is een omgeving die zorgverleners in staat stelt om de best mogelijke zorg te bieden. Het is hierbij vooral belangrijk dat zorgverleners in kennis en ervaring bekwaam zijn. En dat zij aansluiten bij de zorgvragen van de cliënten. En dat zorgverleners zich bekwaam voelen om goede zorg te bieden. 

Inspecteurs kunnen kijken naar de volgende punten.

  • De zorgaanbieder heeft een visie op de samenwerking tussen bevoegde en niet-bevoegde zorgverleners.
  • De zorgaanbieder betrekt de zelfstandig bevoegde zorgverleners en functioneel bevoegde zorgverleners actief bij totstandkoming van beleid.
  • De zorgaanbieder organiseert de benodigde scholing en toetst doorlopend kennis en vaardigheden van zorgverleners in de praktijk.
  • De zorgaanbieder heeft een systeem om regelmatig te controleren of de kennis en vaardigheden van de zorgverlener nog actueel zijn.
  • De zorgaanbieder legt vast wie welke handeling beheerst en deze mag uitvoeren.
  • De zelfstandig bevoegde- en functioneel bevoegde zorgverleners voelen zich voldoende ondersteund om hun professionele verantwoordelijkheid te dragen.
  • De niet-zelfstandig bevoegde medewerkers voelen zich bekwaam om de aan hen overgedragen handelingen uit te voeren.

Wat ziet de inspectie in de praktijk?

We zien in het toezicht al langer dat zorgaanbieders zorgverleners inzetten die niet zelfstandig bevoegd zijn om voorbehouden handelingen uit te voeren.

Voorbeelden

  • Het inzetten van verzorgenden niveau 3 in het verpleeghuis
  • Het inzetten van een arts in opleiding in het ziekenhuis.

Taakdelegatie in de mondzorg

Ook in de mondzorg komt taakdelegatie veel voor. Hier hebben we de afgelopen jaren extra aandacht voor gehad. We gebruiken hiervoor het Toetsingskader Taakdelegatie in de mondzorg

Ruimte voor méér taakdelegatie

In onder andere de ouderenzorg is er ruimte voor méér taakdelegatie. We zien hier steeds vaker dat zorgaanbieders zorgverleners inzetten die geen zorgdiploma hebben. Bijvoorbeeld bij het uitdelen van medicatie. Inspecteurs letten erop of de zorgaanbieder controleert dat deze medewerkers bekwaam zijn voor de handelingen die zij uitvoeren.

Samenwerking belangrijk voor tijdige signalering

Het is voor alle mensen die zorg ontvangen en in de zorg werken belangrijk dat de eindverantwoordelijke zorgverleners in staat zijn risico’s voor patiënten of cliënten te signaleren. Deze signaleringsfunctie in de zorg gebeurt in samenwerking, de eindverantwoordelijke zorgverlener kan dit niet alleen. Hier is een team voor nodig dat van voldoende niveau is. Daarom vindt de inspectie het belangrijk dat de zorgaanbieder het kennisniveau van de zorgverleners rondom de cliënt of patiënt blijft afstemmen op de zorgvraag.