Informatie voor patiënten van Huid Medisch Centrum
Patiënten van het Huid Medisch Centrum (HuidMC), hoofdzakelijk op de locaties Reguliersgracht en Linnaeushof in Amsterdam, hebben niet altijd de juiste behandeling bij huidkanker ontvangen. Het gaat vooral om patiënten met huidkanker in het gezicht. Helaas kunnen wij maar beperkt informatie geven. We begrijpen dat u misschien ongerust bent. Als er aanleiding is om patiënten op te roepen voor een extra controle, dan worden zij zo snel mogelijk geïnformeerd door HuidMC. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met HuidMC of met uw huisarts.
Uit onderzoek dat we nu doen blijkt dat de behandeling van huidkanker door twee dermatologen die werkten op de locaties Reguliersgracht en Linnaeushof niet altijd is uitgevoerd volgens de richtlijnen (de afspraken die de beroepsgroep heeft gemaakt). Hierdoor is een risico aanwezig dat de huidkanker niet (helemaal) is verwijderd. Het onderzoek gaat hoofdzakelijk over basaalcelkanker, en in sommige gevallen om plaveiselcelkanker of een melanoom.
Patiënt moet goed geïnformeerd zijn
Afwijken van richtlijnen is soms mogelijk, maar dan moet de patiënt hier toestemming voor geven en goed over geïnformeerd zijn. Zodat deze weet wat de risico’s zijn. Ook moet dit goed worden vastgelegd in het dossier. Dat is bij deze twee dermatologen vaak niet gebeurd. Hierdoor is het niet duidelijk of deze patiënten van de risico’s afweten. In de kliniek werken meerdere dermatologen, uit voorlopig onderzoek van de inspectie blijkt dat alleen 2 dermatologen (werkzaam op locatie Reguliersgracht en Linnaeushof) patiënten met huidkanker niet altijd volgens de richtlijnen hebben behandeld.
De inspectie maakt niet bekend welke zorgverleners niet juist hebben gehandeld. Als u zich zorgen maakt of u de juiste behandeling hebt gekregen, verwijzen we u naar HuidMC of uw huisarts voor meer informatie. U kunt HuidMC bereiken via informatie@huidmedischcentrum.nl.
Hoeveel patiënten?
Na het onderzoek heeft de inspectie, namens de Minister van VWS, een zogenaamde aanwijzing opgelegd. Een aanwijzing is een bestuurlijke maatregel, een opdracht voor de kliniek, met een verplichtend karakter. De inspectie wil dat de kliniek onderzoekt welke patiënten door deze artsen zonder (vastgelegde) toestemming niet volgens de richtlijnen zijn behandeld. Deze patiënten moeten dan worden geïnformeerd en eventueel opgeroepen voor een nieuw onderzoek en als dat nodig is voor een nieuwe behandeling. De zakelijke weergave van deze aanwijzing vindt u hier: aanwijzing Stichting Huid Medisch Centrum, maart 2025 (zakelijke weergave).
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt deze zaak ook. Het onderzoek van de inspectie gaat over de kwaliteit en veiligheid van zorg, het OM onderzoekt of er strafbare feiten gepleegd zijn. In de vragen en antwoorden op deze pagina vindt u meer informatie.
Kreeg u een aanvullende behandeling in een andere kliniek of ziekenhuis?
Als u na de behandeling in HuidMC een behandeling voor huidkanker in een andere kliniek of ziekenhuis heeft gehad, wil de inspectie dit graag weten. Dat kunt u via ons invulformulier aan ons doorgeven. Daarmee helpt u ons onderzoek.
De inspectie raadt alle patiënten aan die voor huidkanker zijn behandeld in het HuidMC op de locaties Reguliersgracht en Linnaeushof en vragen hebben, om contact op te nemen met de kliniek. Dat kan via dit mailadres: informatie@huidmedischcentrum.nl. De kliniek kan u informeren of u door één van deze 2 artsen bent behandeld, en zo ja, welke behandeling u precies heeft gehad en of het noodzakelijk is om het te laten controleren. Een andere mogelijkheid is om uw zorgen te bespreken met uw huisarts.
Naast dat u bij de kliniek een afspraak kunt maken, is het altijd mogelijk om tijdens kantooruren contact op te nemen met uw huisarts als u zich zorgen maakt. De inspectie vraagt daarbij wel uw begrip voor de werkdruk in de huisartsenzorg, daardoor kan het wat langer duren voor u wordt geholpen. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Die kan u helpen bij wachtlijstbemiddeling.
Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de behandeling van huidkanker door twee dermatologen werkzaam op locaties Reguliersgracht en Linnaeushof niet altijd is uitgevoerd volgens de richtlijnen. Het gaat dus niet om alle dermatologen die werken bij HuidMC, maar om de inzet van 2 artsen.
In de richtlijn leggen huidartsen (dermatologen) met elkaar afspraken vast over welke behandeling bij welk type huidkanker de beste is. Deze richtlijn wordt gezien als de beroepsstandaard.
Het uitvoeren van een andere behandeling bij huidkanker dan de dermatologen landelijk met elkaar hebben afgesproken, kan ernstige risico’s met zich meebrengen. De kanker kan bijvoorbeeld niet helemaal zijn verwijderd. Het is toegestaan dat de arts een andere behandeling voorstelt dan de richtlijn voorschrijft, maar dan moet de patiënt over de risico’s daarvan worden geïnformeerd en toestemming geven. Ook moet de arts bij het afwijken van de richtlijn vastleggen in het patiëntendossier welke informatie de patiënt heeft gekregen en dat de patiënt toestemming heeft gegeven voor de afwijkende behandeling.
Wanneer u als patiënt niet volgens de richtlijn wordt behandeld, moet u daarover geïnformeerd worden. Ook moet u geïnformeerd worden over de risico’s voor uw gezondheid. Meerdere dossiers die de inspectie heeft ingezien bij HuidMC, bevatten geen informatie dat patiënten zijn geïnformeerd over de risico’s van de afwijkende behandeling.
Het risico is dat de huidkanker niet (volledig) is verwijderd. Daardoor kan de huidkanker dieper de huid ingroeien en/of terugkomen. In sommige gevallen is daardoor een (uitgebreidere) herbehandeling nodig.
De inspectie kan hierop geen antwoord geven en verwijst u hiervoor naar de kliniek. U kunt contact met hen opnemen via informatie@huidmedischcentrum.nl.
Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat twee dermatologen niet altijd de juiste behandeling hebben uitgevoerd bij patiënten met huidkanker. Eén dermatoloog is niet meer werkzaam bij HuidMC. De andere dermatoloog behandelt geen patiënten meer bij HuidMC. De inspectie heeft dit ook vastgesteld tijdens een inspectiebezoek.
De inspectie geeft geen namen van zorgverleners die betrokken zijn bij een inspectieonderzoek. Als u zich zorgen maakt of u de juiste behandeling heeft gekregen, verwijst de inspectie u naar de kliniek voor meer informatie. U kunt daarvoor het mailadres informatie@huidmedischcentrum.nl gebruiken.
Het gaat om 2 dermatologen die hoofdzakelijk werkten op de locaties Reguliersgracht en Linnaeushof. Als u twijfelt of zich zorgen maakt, raden wij u aan om contact op te nemen met de kliniek, zodat u duidelijkheid krijgt of u mogelijk niet volgens de richtlijnen bent behandeld.
Dat is een langere tijd gebeurd, langer dan 5 jaar. De inspectie heeft het HuidMC opdracht gegeven om alle patiënten vanaf 1 januari 2020 tot nu, die voor huidkanker onder behandeling zijn geweest bij de 2 dermatologen, te inventariseren of zij de juiste behandeling hebben ondergaan en te informeren. Zo nodig moet HuidMC de patiënten oproepen, her-beoordelen en als dat nodig is opnieuw behandelen.
Daarnaast moet het HuidMC een plan van aanpak opstellen hoe zij de patiënten die behandeld zijn vóór 1 januari 2020 door de twee dermatologen gaat inventariseren, informeren en oproepen. De 2 dermatologen waren toen nog niet aangesloten bij HuidMC.
We kunnen geen exact aantal patiënten geven. Om een volledig beeld te krijgen over het aantal patiënten heeft de inspectie het HuidMC de opdracht gegeven om alle patiënten te inventariseren die, zonder goede voorlichting en toestemming (informed consent), niet de juiste behandeling hebben ondergaan. Vervolgens moet het HuidMC deze patiënten informeren, zo nodig oproepen voor een herbeoordeling en als dat nodig is de juiste behandeling aanbieden.
We kunnen geen exact aantal hierover geven. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat meerdere patiënten niet de juiste behandeling hebben gekregen en dat meerdere patiënten terug zijn geweest voor een nieuwe behandeling. Tegelijkertijd kan een nieuwe behandeling ook nodig zijn als er wel volgens de richtlijn van de dermatologen is behandeld.
Dit beoordeelt een zorgverlener per patiënt. De inspectie kan hier geen advies over geven. We raden aan om contact op te nemen met HuidMC via dit mailadres informatie@huidmedischcentrum.nl, zodat u duidelijkheid krijgt over uw behandeling.
Groep 1 betreft patiënten die tussen 1 januari 2020 en nu door de 2 dermatologen zijn behandeld bij het HuidMC.
Groep 2 betreft patiënten die vóór 1 januari 2020 door de 2 dermatologen zijn behandeld. De dermatologen waren toen nog niet aangesloten bij HuidMC.
Voor beide groepen patiënten heeft het HuidMC een opdracht gekregen om te inventariseren welke patiënten zonder goede voorlichting en toestemming (informed consent) niet de juiste behandeling kregen. Deze opdracht staat in de Aanwijzing Stichting Huid Medisch Centrum, maart 2025 (zakelijke weergave).
Neem contact op met HuidMC om u te laten voorlichten wat u het beste kunt doen ten aanzien van uw behandeling. Dat kan via dit mailadres: informatie@huidmedischcentrum.nl.
Als u overweegt om aangifte te doen, kunt u contact opnemen met de afdeling Bureau Opsporing en Boetes (BOB). Dit is de inlichtingen- en opsporingseenheid van de inspectie. Zij voeren onder andere strafrechtelijke onderzoeken uit onder leiding van het Openbaar Ministerie. U kunt contact met hen opnemen via BureauOpsporing@igj.nl
De inspectie ontving een melding dat door 2 dermatologen bij huidkanker in het gezicht mogelijk niet altijd de juiste behandeling is gevolgd. Het gaat om dermatologen hoofdzakelijk werkzaam op locaties Reguliersgracht en Linnaeushof in Amsterdam. De aanwijzingen in de melding waren van dusdanige aard dat de inspectie de melding heeft onderzocht. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of sprake is van een situatie die een ernstig risico voor de patiënt of goede zorg kan betekenen. De inspectie voert hiervoor gesprekken met de melder, met betrokkenen bij de kliniek, vraagt documenten op en doet dossieronderzoek.
De inspectie doet geen uitspraken over de identiteit van de melder.