Het is belangrijk dat er genoeg medicijnen beschikbaar zijn. Helaas komt het steeds vaker voor dat een medicijn een tijd niet beschikbaar is. Hoe kan dat? Welke oplossingen zijn er en wat doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bij een medicijntekort?
Als uw medicijn er tijdelijk niet is, kan dat onzekerheid met zich meebrengen. Soms moet u langer wachten op uw medicijn dan u gewend bent. Of u krijgt tijdelijk een ander merk of medicijn uit het buitenland. Hierdoor kan uw medicijn er anders uitzien of ontvangt u een andere sterkte waar u meer of minder van moet innemen. Als u hier vragen of zorgen over heeft, kunt u dit het beste bespreken met uw arts en/of apotheek.
Welke oorzaken zijn er voor een medicijntekort?
Een tekort kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Een probleem met de beschikbaarheid van grondstoffen.
- Een probleem of een vertraging tijdens de productie van het medicijn.
- Een probleem met de kwaliteit of het vervoer van het medicijn.
- Er is meer vraag naar het medicijn. Bijvoorbeeld door een medicijntekort bij een andere fabrikant die hetzelfde geneesmiddel produceert. Of doordat in het buitenland de vraag is toegenomen.
- Oorzaken die te maken hebben met de prijs van een medicijn of regels van de zorgverzekeraars en overheid.
Oplossingen bij medicijntekorten
Fabrikanten van medicijnen melden leveringsproblemen bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en -defecten, dat wordt beheerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het meldpunt werkt samen met artsen, apothekers, groothandels en fabrikanten van geneesmiddelen om te bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn.
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk:
- U krijgt tijdelijk andere medicijnen met dezelfde werkzame stof
U krijgt een medicijn met dezelfde werkzame stof, maar dit komt van een andere leverancier. Ook is het mogelijk dat u het medicijn in een andere sterkte of vorm krijgt. Bijvoorbeeld een tablet in plaats van een capsule. Of u moet het medicijn in een andere hoeveelheid gebruiken. Hierdoor kan uw medicijn en de verpakking er anders uit zijn dan u gewend bent. - Uw apotheek mag uw medicijn uit het buitenland halen
Wanneer er geen andere, vergelijkbare medicijnen in Nederland beschikbaar zijn, is het soms een oplossing dat fabrikanten, groothandels of apotheken het medicijn uit het buitenland halen. Dit mag niet zomaar: de IGJ moet hier toestemming voor geven. - Extra maatregelen bij een ernstig tekort
Soms is uw medicijn ook niet meer in het buitenland te krijgen. Dan is er sprake van een ernstig medicijntekort. Artsen en apothekers kijken dan samen met de IGJ welke extra maatregelen nodig zijn om de gevolgen voor de patiënt te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door een kleinere hoeveelheid mee te geven, zodat er voldoende beschikbaar blijft voor iedereen. Of de arts besluit om tijdelijk een ander medicijn voor te schrijven.
Wat doet IGJ bij een medicijntekort ?
De IGJ werkt nauw samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Samen proberen we om tekorten te voorkómen. En als er toch een medicijntekort is, zoeken we naar oplossingen. Ook werken we samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), (beroepsgroepen van) apothekers en artsen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. Daarnaast overlegt de inspectie regelmatig met fabrikanten van medicijnen en met groothandels.
Wanneer een fabrikant bij het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten een melding maakt van een mogelijk medicijntekort, beoordeelt het CBG of andere medicijnen met dezelfde werkzame stof mogelijk zijn. Is dat niet zo, dan zoeken de IGJ en het CBG samen naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld een medicijn uit het buitenland. Normaal gesproken mag dit niet, maar soms kan het een tijdelijke oplossing voor patiënten zijn. We gebruiken het liefst medicijnen die in Nederland geregistreerd zijn. Dan is er een Nederlandse vegunninghouder en zijn de medicijnen in Nederland getoetst op veiligheid, kwaliteit en effectiviteit.
