De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de aanbieders van preventieve gezondheidsonderzoeken. Een PGO is een (geneeskundig) onderzoek dat wordt uitgevoerd zonder dat gezondheidsklachten daarvoor een reden zijn.
Wat is een preventief gezondheidsonderzoek?
Het doel van een PGO is om vroeg te ontdekken of iemand een aandoening heeft of kan krijgen, of kenmerken heeft die de kans op ziekte vergroten (ziektepreventie). Een PGO bestaat vaak uit verschillende onderdelen, zoals een zelftest, een conditietest, een krachttest, kort lichamelijk onderzoek en soms ook een hartfilmpje.
Na het onderzoek krijgt een cliënt de uitslag en als dat nodig is adviezen om een ontdekt risico te verkleinen of om een ontdekte ziekte te laten behandelen. De cliënt krijgt ook advies over een gezonde leefstijl om ziekte te voorkomen en om welzijn en vitaliteit te verbeteren (gezondheidsbevordering en -bescherming).
Waarop houdt de inspectie toezicht?
De inspectie houdt toezicht op verschillende soorten aanbieders van preventieve gezondheidsonderzoeken. Deze aanbieders van PGO’s, en de gezondheidsonderzoeken die zij uitvoeren, moeten voldoen aan wettelijke regels en aan kwaliteitseisen. Aanbieders moeten bijvoorbeeld onafhankelijke informatie geven aan consumenten of cliënten, zodat zij een goede keuze kunnen maken over het wel of niet laten uitvoeren van het onderzoek.
Wat toetst de inspectie
De inspectie toetst of de aanbieders kwalitatief goed, doelmatig en betrouwbaar werken en voldoen aan de geldende beroepsrichtlijnen en wet- en regelgeving. En controleert of de betrokken zorgverleners de uitkomsten van individueel onderzoek juist interpreteren en de cliënt goed informeren.
De basis voor het toezicht zijn:
- De Wet op het bevolkingsonderzoek (Wbo)
- De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
- Richtlijnen en standaarden die gelden voor preventief onderzoek, zoals de NHG-richtlijnen bij hartklachten, bloeddruk en verdachte huidafwijkingen
In sommige gevallen moeten aanbieders een vergunning hebben. Wanneer die vergunning ontbreekt, start handhaving.
De andere onderdelen van ons toezicht op deze aanbieders van PGO’s is stimulerend en agenderend.
Meldingen en toezicht
Aanbieders van een PGO moeten een calamiteit verplicht melden bij de inspectie. Na een melding kan de inspectie de aanbieder vragen om zelf onderzoek te doen. Ook kan de inspectie zelf onderzoek doen.
De inspectie krijgt ook meldingen van cliënten of meldingen van medewerkers die de zorg niet goed vinden of melden over het aanbod.
Deze meldingen kunnen aanleiding zijn voor een inspectiebezoek.
Waar let de inspectie op bij een inspectiebezoek?
Een inspectiebezoek bestaat uit een bezoek aan de locatie, gesprek met de bestuurder, het management en zorgverleners, bekijken van documenten (kwaliteitshandboek, klachtenregeling en zorgstandaarden) en dossiers en soms een gesprek met bezoekers of zorgvragers.
Toetsingskader Aanbieders preventieve gezondheidsonderzoeken.
De inspectie maakt bij de toezichtbezoeken onder andere gebruik van het Toetsingskader Aanbieders van preventieve gezondheidsonderzoeken.