Toezichtresultaten
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet toe op de kwaliteit en de toegang tot zorg, de hygiëne en de situatie van kinderen in de asielopvang. Sinds de ongewenste situatie in 2022, toen asielzoekers buiten moesten slapen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel, gaven wij hierover meerdere keren signalen af en publiceerden wij hierover.
Overzicht toezicht op zorg aan asielzoekers
-
2024
-
Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat zwangeren in de asielopvang meer kans hebben op perinatale sterfte. Dit is één van de redenen waarom wij in ons toezicht extra aandacht besteden aan de zorg aan zwangeren in een kwetsbare situatie, zoals zwangere asielzoekers. Dit hebben wij de Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) laten weten met deze brief.
Brief IGJ aan VSV-besturen over geboortezorg aan zwangeren in asielopvang
-
-
2023
-
Asielzoekers die in Nederland aankomen, krijgen niet snel genoeg een medische intake. Daardoor krijgen kwetsbare mensen niet op tijd de zorg die zij nodig hebben. Ook de screening op tuberculose komt te laat. Dat levert een risico op voor de publieke gezondheid in Nederland.
Alleenstaande minderjarige vreemdelingen die zonder hun ouders of naaste familie asiel aanvragen, krijgen te laat opvang en begeleiding op een kleinschalige locatie voor jongeren. Dit schrijven de Inspectie Veiligheid en Justitie en de IGJ aan alle partijen die een verantwoordelijkheid kunnen nemen in de opvang van asielzoekers:
Brief inspecties over asielopvang
-
Als er geen goede hygiëne en infectiepreventie op een opvanglocatie zijn, kunnen besmettelijke ziektes zoals schurft zich (snel) verspreiden. Niet alleen op die opvanglocatie zelf. Asielzoekers verhuizen nog steeds vaak. Daardoor is de kans op verspreiding naar andere opvanglocaties in Nederland groot.
Goede hygiëne en infectiepreventie in de asielopvang zijn dus belangrijk voor de publieke gezondheid. Daarnaast is het belangrijk dat zorgverleners hygiënisch kunnen werken. Voor hun eigen gezondheid en voor goede en veilige zorg.
Ervaring loont bij hygiëne en infectiepreventie in tijdelijke opvang asielzoekers
-
Het is een uitdaging voor de meeste van de bezochte jeugdgezondheidszorg-organisaties om op tijd bij alle asielkinderen een verpleegkundige intake en een medisch onderzoek uit te voeren. Dit moet binnen 6 weken na aankomst in Nederland gebeuren.
De oorzaken die zijn genoemd:- de vele verhuizingen van asielgezinnen in een korte periode
- asielkinderen die ongeregistreerd in de noodopvang of crisisnoodopvang verblijven
- het niet op tijd of onvolledig overdragen van dossiers
- te weinig personeel bij de jgz-organisaties
- de grote toename van Oekraïense kinderen.
De organisaties leggen daarom de prioriteit bij de jongste asielkinderen. Maar na een verpleegkundige intake en medisch onderzoek is het voor jeugdgezondheidszorg-medewerkers lastig om op deze kinderen te blijven letten, zeker als zij verhuizen naar een andere regio.
Toezicht op jeugdgezondheidszorg, rapport: Samenwerken aan de jeugdgezondheidszorg van de toekomst -
Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie voldoet de opvang van asielkinderen nog steeds niet aan de minimale kwaliteitsnormen. Dit brengt hun veiligheid en ontwikkeling in gevaar.
Dat schrijven de 4 inspecties in deze brief aan staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid):Brief inspecties: Veiligheid en ontwikkeling van kinderen in asielopvang nog steeds in gevaar
-
De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheiszorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie stellen vast dat de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers en andere kinderen in de (crisis)noodopvang op meerdere terreinen nog steeds niet voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen. Dit document geeft een indruk van de verschillen tussen de normen die er zijn en de realiteit zoals de inspecties zagen in de (crisis)noodopvang.
-
Er zijn grote tekortkomingen in de gezondheidszorg en de leefomstandigheden voor asielzoekers in de crisisnoodopvang die gemeenten regelen. Dat levert risico’s op voor hun gezondheid. Dat staat in deze publicatie, op basis van inspectiebezoeken aan een aantal crisisopvanglocaties in december 2022 en januari 2023:
Ondanks moeilijke omstandigheden is verminderen van urgente risico’s in crisisnoodopvang nodig
-
-
2022
-
"De omstandigheden in het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn nog steeds schrijnend. Doordat een groot aantal mensen dicht op elkaar in een koude, tochtige en vuile sporthal verblijft, zijn er risico’s voor de volksgezondheid."
Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) en aan bestuurder Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Brief inspectie: Nog steeds risico’s voor gezondheid asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel
-
De inspectie beschrijft de uitkomst van haar onderzoek naar de situatie van alleenstaande minderjarige
vreemdelingen in de asielopvang in Ter Apel.
Brief aan staatssecretaris Justitie en Veiligheid over kinderen zonder ouders in de asielopvang in Ter Apel -
In deze brief vragen de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aandacht voor het welzijn en de veiligheid van kinderen bij de aanhoudende problemen in de asielopvang.
Kinderen in de asielopvang
-