’s Heeren Loo, locatie Groot Emaus, Ermelo

In september 2019 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onaangekondigd toezicht uit bij ’s Heeren Loo, locatie Groot Emaus, afdeling gesloten jeugdhulp. Aanleiding was de recente start in november 2018 van deze afdeling gesloten jeugdhulp. Bij instellingen die starten met gesloten jeugdhulp toets toetst de inspectie beleid en praktijk, nadat de instellingen minimaal een half jaar ‘draaien’. De inspectie noemt deze toets de ‘entreetoets’.

’s Heeren Loo, locatie Groot Emaus voldeed op het moment van het toezicht aan 22 van de 32 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan zeven verwachtingen voldeed ’s Heeren Loo, locatie Groot Emaus niet. Drie verwachtingen zijn niet beoordeeld.

Verbetering is nodig op de volgende criteria:

  • § 1.2. Professionals werken volgens professionele standaarden
  • § 1.5. Professionals passen vrijheidsbeperkende maatregelen verantwoord toe
  • § 2.1. Professionals houden goed zicht op de veiligheid van jeugdigen
  • § 3.2. Het leefklimaat is passend bij de jeugdigen
  • § 3.3. Professionals hebben een respectvolle houding naar de jeugdigen
  • 4.1. De aanbieder geeft de jeugdigen en hun ouders de mogelijkheid om voor hun individuele belangen op te komen

De inspectie verwacht dat ’s Heeren Loo, locatie Groot Emaus bovenstaande verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn.

Dit verbeterplan moet uiterlijk 6 februari 2020 aan de inspectie worden verzonden. Het plan wordt getoetst op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.