Botox- en fillerbehandelingen

De vraag naar botox- en fillerbehandelingen groeit – en daarmee ook het aanbod. Deze behandelingen zijn erg populair, maar niet helemaal zonder risico. De injecties moeten zorgvuldig worden gedaan door mensen die daarvoor opgeleid zijn en de juiste kennis en ervaring hebben. Zij moeten dus bevoegd en bekwaam zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hier toezicht op.

Wat zijn botox en fillers?  

Botulinetoxine (botox) is een geneesmiddel dat een spier tijdelijk verlamt. Het mag alleen worden voorgeschreven door een bevoegde voorschrijver, omdat het een receptgeneesmiddel is. Het medicijn wordt gebruikt voor het tegengaan van rimpels en werkt ongeveer twaalf weken. Meer informatie over botox is te lezen op apotheek.nl

Fillers zijn geen geneesmiddelen, maar medische hulpmiddelen. Dit betekent dat ze aan strenge Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen moeten voldoen. Het is belangrijk dat een behandelaar bij het inkopen van fillers erop let of ze hieraan voldoen. In Nederland zijn permanente fillers verboden.

Wie mag botox- en fillerbehandelingen uitvoeren? 

Bij botox- en fillerbehandelingen wordt een vloeistof in de huid geïnjecteerd. Ook als hierbij een mesogun wordt gebruikt. Injecteren is een ‘voorbehouden handeling’. In Nederland mogen voorbehouden handelingen alleen gedaan worden door mensen die beschikken over een BIG-registratie, of onder supervisie van een persoon met een BIG-registratie. Voor botox en fillers betekent dit dat er een arts bij betrokken moet zijn. 

Waarom is een zorgvuldige behandeling zo belangrijk? 

Als een behandelaar botox onzorgvuldig injecteert, is er een kans op aangezichtsverlamming. Dan werken spieren in het gezicht minder goed of helemaal niet meer, waardoor bijvoorbeeld de wenkbrauwen gaan hangen. Bij het onzorgvuldig injecteren van fillers kunnen klachten als pijn, en knobbels ontstaan, maar ook kan huid afsterven. Door een onhygiënische manier van werken kunnen er ontstekingen ontstaan. Die kunnen na een tijdje leiden tot littekens op de plekken waar de naald door de huid is gegaan. Daarom is het belangrijk dat de behandeling goed wordt gedaan. 

Waar u als klant op kunt letten

Denkt u erover om een botox- of fillerbehandeling te nemen? Dan kunt u op onderstaande punten letten. Heeft u een onprettig gevoel bij een behandelaar of kliniek? Onderga de behandeling dan niet.

Is uw behandeling niet goed gegaan?

Is er iets is misgegaan bij uw botox- of fillerbehandeling? U leest op de pagina’s van het Landelijk Meldpunt Zorg welke opties u heeft bij het indienen van een klacht en hoe u een melding bij de inspectie doet. Het Landelijk Meldpunt Zorg is onderdeel van de IGJ.

Hoe ziet ons toezicht op botox- en fillerbehandelingen eruit?

De IGJ houdt toezicht op basis van meldingen die wij ontvangen. Deze meldingen gaan vaak over behandelingen die zijn gedaan zonder betrokkenheid van een arts. Meestal is er een probleem ontstaan, zoals dikke knobbels of een ontsteking. De inspectie onderzoekt deze meldingen. Ons doel hierbij is om de cosmetische zorg veiliger te maken. De inspectie kan ook ingrijpen als een situatie daarom vraagt. Ook is het strafbaar als iemand zonder betrokkenheid van een arts botox of fillers injecteert. De politie kan dus ook onderzoek doen wanneer er aangifte wordt gedaan.