Mondzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet toe op de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die mondzorgprofessionals leveren. Dit toezicht gebeurt naar aanleiding van meldingen en van mogelijke risico’s die de inspectie ziet. Extra aandacht is er voor taakdelegatie en misbruik van beroepstitels. 

Op wie houdt de inspectie toezicht?

Naast mondzorgpraktijken en -instellingen houden we toezicht op individuele mondzorgverleners. Dat kunnen zowel geregistreerde als niet-geregistreerde mondzorgverleners zijn.

Geregistreerde zorgverleners, zoals tandartsen, orthodontisten, kaakchirurgen of geregistreerd mondhygiënisten, vallen onder de Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en staan geregistreerd in het BIG-register. Voorbeelden van niet-geregistreerde mondzorgverleners zijn mondhygiënisten (niet-geregistreerd), tandartsassistenten en (preventie)assistenten. 

Zo ziet het toezicht eruit

Toezicht naar aanleiding van meldingen

Voor ons zijn meldingen over gebeurtenissen waarbij iets mis is gegaan in de zorg een belangrijke bron van informatie. Zorgprofessionals zijn verplicht een calamiteit, geweld in de zorgrelatie of ontslag wegens disfunctioneren bij ons te melden. Daarnaast kunnen zorgprofessionals, maar ook patiënten, naasten en betrokkenen andere zaken melden die mogelijk een risico zijn voor goede en veilige zorg. We kunnen besluiten om naar aanleiding van deze meldingen een onderzoek te starten. 

Risicogestuurd toezicht

We kunnen ook besluiten om een onderzoek te starten op onderwerpen die grote risico’s voor veilige en goede zorg met zich mee kunnen brengen. Voorbeelden in mondzorgpraktijken zijn bijvoorbeeld hygiëne en infectiepreventie, stralingsbescherming of de organisatie van taakdelegatie bij voorbehouden handelingen. De uitkomsten van een risicogestuurd onderzoek publiceren we als rapport op toezichtdocumenten.igj.nl.

Hier let de inspectie op

We zien erop toe dat zorgprofessionals zich houden aan geldende wetgeving en (veld)normen. Deze veldnormen zijn vaak opgesteld door de beroepsgroep zelf. Als inspectie stellen we zelf geen normen op. 

In de wetten staat niet precies beschreven waaraan goede zorg moet voldoen. De beroepsgroep werkt dit uit in beroeps- of veldnormen. De beroepsvereniging voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), en de beroepsvereniging voor mondhygiënisten, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM), zijn onder meer betrokken bij het opstellen van de veldnormen voor de mondzorg.

Er zijn ook normen die gelden voor de gehele gezondheidszorg, zoals de NEN 7510, een norm die gaat over informatiebeveiliging. Daarnaast is er wetgeving en zijn er kaders op het gebied van goed bestuur, professionele bedrijfsvoering en transparante verantwoording.
 

Specifieke aandachtsgebieden in het toezicht

Taakdelegatie

Taakdelegatie komt veel voor in de mondzorg. We vinden het voor de patiëntveiligheid, kwaliteit van zorg en transparantie belangrijk dat mondzorgpraktijken met name de taakdelegatie van voorbehouden handelingen op een juiste manier organiseren. 

In 2023 publiceerden we het toetsingskader Taakdelegatie in de mondzorg. In 2024 voerden we een projectmatig onderzoek uit naar de manier waarop de praktijken het uitvoeren van voorbehouden handelingen in taakdelegatie organiseren. In dat kader brachten we onaangekondigde bezoeken aan 81 mondzorgpraktijken. In een rapport beschrijven we wat we tijdens deze bezoeken zagen.
 

Misbruik van beroepstitels

Als inspectie vinden we het belangrijk dat patiënten weten met welke zorgprofessional ze te maken hebben. Daarom houden we toezicht op het juiste gebruik van beschermde beroepstitels in de mondzorg. Bij overtreding van de wet- en regelgeving kunnen we eerst een schriftelijke waarschuwing opleggen en bij herhaaldelijk misbruik mogelijk een boete. Lees hieronder wat de wet en regels zeggen over titels.
 

Iedereen, dus ook patiënten, kan in het BIG-register kijken of en hoe een zorgprofessional daarin staan ingeschreven.

Infectiepreventie

Infectiepreventie door mondzorgverleners is belangrijk voor een veilige zorgverlening aan patiënten. Daarom geven we ook dit onderwerp extra aandacht. De wettelijke en veldnormen in het toetsingskader Infectiepreventie in de mondzorg zijn het uitgangspunt voor ons als we de infectiepreventie toetsen.

Als de zorg onvoldoende is

Uit het toezicht kan blijken dat de zorg die een mondzorgverlener, -praktijk of -instelling levert onvoldoende of onverantwoord is. We kunnen dan opdracht geven bepaalde verbetermaatregelen door te voeren of een maatregel opleggen. Voorbeelden van een maatregel zijn een boete, verscherpt toezicht, aanwijzing of een bevel. Ook kunnen we besluiten om een tuchtprocedure te starten. In het onderwerp Interventies leest u meer over de maatregelen die we kunnen opleggen.