Dwangtoepassing en vrijheidsbeperking in ggz

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt extra toezicht op dwangtoepassingen en vrijheidsbeperkingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). 

Wat is dwang in de ggz?

Als iemand een psychiatrische ziekte heeft, is soms een gedwongen opname of gedwongen zorg nodig. Hierover besluit de rechter of, in een spoedeisende situatie, de burgemeester. Dit gebeurt alleen als iemand door zijn gedrag door die psychiatrische ziekte een ernstig nadeel vormt voor zichzelf of voor anderen. En wanneer een andere oplossing dan gedwongen zorg op dat moment niet mogelijk is.

De procedure hiervoor en de rechten die iemand met een psychiatrische ziekte hierbij heeft, staan in de Wet verplichte ggz (Wvggz). Meer informatie over de Wvggz staat op www.dwangindezorg.nl.

Toezicht IGJ op verplichte ggz

In het Toetsingskader verplichte zorg beschrijft de inspectie waar zij naar kijkt bij haar toezicht op verplichte zorg in de ggz. Meer informatie over het toezicht van de inspectie op dwang in de zorg:  Dwang in de zorg.

Minder insluiten

De IGJ houdt al vele jaren intensief toezicht op het verminderen van insluiten in de geestelijke gezondheidszorg. En ggz-instellingen spannen zich al jaren in om minder in te sluiten. Want insluiting is voor psychiatrische patiënten erg ingrijpend en kan voor altijd schadelijke psychische gevolgen hebben. 

Toetsingskader terugdringen insluiting

De inspectie gebruikt het Toetsingskader terugdringen insluiting om de zorg aan mensen met een psychische stoornis die ingesloten zijn (geweest) te toetsen. Dit kader geldt bij insluiting in een separeerverblijf, afzonderingsruimte, extra beveiligde kamer (EBK), in de eigen kamer of verblijfsruimte en voor overige vormen van insluiten (Wvggz artikel 3:2 lid 2c).