Infectiepreventie in de geestelijke gezondheidszorg vraagt om maatwerk

Een uitbraak van een infectieziekte in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voorkomen vraagt om maatwerk. Voor patiënten die intensieve lichamelijke zorg krijgen zijn andere maatregelen nodig dan voor mensen die vrij zelfstandig wonen in een ggz-instelling, met of zonder eigen sanitair. Maar de regels voor basishygiëne zijn overal belangrijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om handen wassen of desinfecteren met handalcohol, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, schorten, mondneusmaskers) en schoonmaken en desinfecteren in het algemeen.

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na een steekproef bij 9 ggz-instellingen waar mensen voor korte of langere tijd wonen.

De kans is groot dat er weer eens een grote uitbraak komt van een infectieziekte, vergelijkbaar met corona. De vraag is niet óf, maar wanneer. Ook ggz-zorgaanbieders moeten zich daarop voorbereiden. Scholing van medewerkers en het vergroten van het bewustzijn van risico’s zijn daarbij belangrijk. Deskundigen op het gebied van infectiepreventie kunnen advies geven over maatregelen gericht op de specifieke situatie per ggz-instelling.

De publicatie van de inspectie past in een serie over hygiëne en infectiepreventie in de zorg. Eerder keek de inspectie al naar de situatie in verpleeghuizen, in de verloskunde, bij ambulancediensten en bij huisartsen. Volgend jaar komen er publicaties over ziekenhuizen en over de gehandicaptenzorg.