Suïcidepreventie in de geestelijke gezondheidszorg
De gevolgen van een suïcide zijn altijd groot. Familie, vrienden, naasten én zorgverleners ervaren verdriet en onmacht. De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) vindt het belangrijk om mee te werken aan het terugdringen van het aantal suïcides in Nederland. De inspectie houdt toezicht en stimuleert bij ggz- instellingen de suïcidepreventie.
Hoe houdt de inspectie toezicht?
- De inspectie ontvangt meldingen over suïcides of suïcidepogingen met ernstig schadelijk gevolg voor de patiënt. Instellingen zijn verplicht deze gebeurtenissen te melden als er sprake is van tekortkomingen in de geleverde zorg die hebben geleid (in relatie staan) tot de suïcide(poging).
De inspectie ontvangt ook meldingen over een suïcide(poging) als de patiënt verplichte zorg ontving.
In het geval van jeugdigen die op grond van de Jeugdwet hulp ontvangen moeten alle suïcides verplicht gemeld worden bij de inspectie, ook als er geen relatie is tussen de suïcide en de kwaliteit van de geboden jeugdhulp.
De ggz-instelling doet zelf onderzoek en rapporteert over oorzaak en mogelijke verbeteringen. De inspectie beoordeelt of er voldoende geleerd is. De inspectie vraagt de instelling om de naasten te betrekken bij het onderzoek.
De inspectie kan een vervolgonderzoek doen bij de ggz-instelling als de rapportage daar aanleiding voor geeft.
- De inspectie vraagt jaarlijks informatie op bij ggz-instellingen over het aantal suïcides in het vorige jaar.
- De inspectie spreekt met ggz-instellingen hoe zij hun suïcidepreventiebeleid hebben vormgegeven. De publicatie van juli 2024 beschrijft de resultaten van deze gesprekken.
Samenwerken aan suïcidepreventie
De inspectie is niet alleen toezichthouder, maar werkt met verschillende partijen samen aan suïcidepreventie. Bijvoorbeeld als medeondertekenaar van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021- 2025: Samen Minder Suïcides. En als deelnemer aan de Initiatiefgroep Suïcidepreventie van de Nederlandse ggz.
Aantallen suïcide 2023
Elke dag overlijden in Nederland gemiddeld 5 mensen door suïcide. Jaarlijks zijn dat bijna 1900 mensen. In 2023: 1885 volgens de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie. CBS publiceerde op 2 mei 2024 als voorlopig aantal 1862 suïcides in 2023. Dit aantal is de afgelopen jaren vrijwel constant.
60% van deze mensen heeft geen contact met de geestelijke gezondheidszorg. Van de 40% die wel contact heeft met de geestelijke gezondheidszorg:
- ontvangt 30% een vorm van zorg bij een van de 24 grote ggz-instellingen.
- ontvangt 10% zorg bij de verslavingszorg; gespecialiseerde klinieken, psychiatrische afdelingen van de ziekenhuizen of kleine en middelgrote ggz-instellingen.
Meer cijfers:
Stichting 113 ZelfmoordpreventieStichting 113 Zelfmoordpreventie is de landelijke organisatie voor preventie van suïcide in Nederland. Mensen met zelfmoordgedachten kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week anoniem vragen om ondersteuning via crisishulplijnen, online therapie en zelfhulp. ContactDenk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie:
113 Zelfmoordpreventie is anoniem, gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. |