Verscherpt toezicht voor Huize @dgar in Deurningen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Huize @dgar in Deurningen onder verscherpt toezicht gesteld. Huize @dgar is een open behandelgroep voor licht verstandelijk beperkte jongeren van 8 tot 18 jaar. Huize @dgar voldoet niet aan de normen voor goede jeugdhulp. Binnen 7 maanden moet Huize @dqar de nodige verbeteringen doorvoeren.  

Meter waarbij de wijzer op het gele vlak staat, wat een milde maatregel betekent.
Beeld: ©IGJ

Dit is er aan de hand

In mei bezocht de inspectie Huize @dgar. Dit naar aanleiding van eerder toezicht in augustus en september 2023. Toen constateerde de inspectie een aantal verbeterpunten. Huize @dgar heeft een aantal stappen gezet, maar de inspectie ziet nog steeds tekortkomingen in de kwaliteit van de jeugdhulp. Ook wordt er onvoldoende gestuurd op het verbeteren van die kwaliteit.

Zo past Huize @dgar vrijheidsbeperkende maatregelen toe, zonder dat hier een wettelijke grondslag voor is. Bijvoorbeeld door het innemen van telefoons en urinecontroles. Huize @dgar voldoet niet aan de vereisten en waarborgen van de Wet zorg en dwang (Wzd). Het generiek toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen draagt niet bij aan een gezonde ontwikkeling van de jeugdigen.

Ook werken de medewerkers onvoldoende methodisch en planmatig. De wettelijke termijn voor het opstellen van een hulpverleningsplan of de periodieke evaluatie wordt niet altijd gehaald. Hierdoor is het voor medewerkers, jongeren en ouders niet altijd duidelijk wat de doelen van de hulp zijn en hoe hieraan gewerkt wordt. Verder is het gezien de complexe problematiek van de jongeren en het aantal jongeren nodig om direct een gedragswetenschapper en voldoende SKJ-geregistreerde medewerkers in te zetten.

Daarnaast heeft de inspectie zorgen over de manier van aansturing bij Huize @dgar en de mate waarin de organisatie in staat is om verbeteringen voor de lange termijn door te voeren. De inspectie wil dit nauwlettend volgen. 

Hoe nu verder

Huize @dgar moet uiterlijk 8 februari 2025, voldoen aan de normen voor goede jeugdhulp. De inspectie volgt dit nauwgezet tijdens het verscherpt toezicht. Als het nodig is, kan de inspectie verdere maatregelen nemen.

Documenten

Rapport hertoets en brief verscherpt toezicht Huize @dgar in Deurningen
 

Huize @dgar

Deurningen