Podcast Dwang & Dilemma’s: de impact van gedwongen zorg op een cliënt of patiënt

Nee, tenzij... dat is het uitgangspunt bij dwang in de zorg. En als het tóch nodig is, dan zo kort mogelijk, zo min mogelijk en zorgvuldig. Daarover gaat de podcastserie Dwang & Dilemma’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vandaag de eerste aflevering: de impact van gedwongen zorg op een cliënt of patiënt.

In deze aflevering: wat betekent het als je als cliënt of patiënt gedwongen zorg krijgt? Of als je sommige dingen niet mag? Wie komt er dan voor je op? Een gesprek met Cynthia Klaasing, cliëntvertrouwenspersoon, Caroliena van den Bos, patientenvertrouwenspersoon en Thijske Fraanje, programmaleider gedwongen zorg van de IGJ.

Thijske Fraanje, programmaleider gedwongen zorg IGJ:  ‘Je grijpt in op hele basale mensenrechten van vrijheid. Dat je zelf mag kiezen wat je doet, waar je woont, of naar je buiten gaat of niet. Op die hele basale rechten grijp je in. Dus, als het heel groot is, dat iemand gesepareerd wordt of achter een gesloten deur komt, dan hebben hulpverleners dat ook zeker door. Maar het zit ‘m ook in die kleine dingen. Inderdaad, de rolstoel op de rem, is iets heel logisch wat je even doet. Maar het bewustzijn dat je daarmee wel iemand in zijn vrijheid beperkt, dat vinden we hele basale dingen voor de kwaliteit van zorg.’

De volgende afleveringen gaan over dwang en beperkingen in verpleeghuizen, in de geestelijke gezondheidszorg, in de jeugdhulp en in de gehandicaptenzorg.

Volg de podcast en krijg telkens een seintje wanneer een nieuwe aflevering klaarstaat: