Heppie (t)Huis, Geldrop-Mierlo

In november 2019 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek bij de aanbieder Heppie (t)Huis. Doel van het onderzoek was om te bepalen of Heppie (t)Huis verantwoorde jeugdhulp biedt

Heppie (t)Huis voldeed op het moment van het onderzoek aan 26 van de 29 verwachtingen uit het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf. Bij vier verwachtingen formuleerde de inspectie een aandachtspunt.

Naast de bevindingen bij de verwachtingen, constateerde de inspectie een goed voorbeeld waar zij andere aanbieders op willen wijzen. Dit is het beste samen te vatten als rust. Deze rust wordt veroorzaakt doordat Heppie (t)Huis voor een periode van vijf jaar een subsidie van de gemeente Geldrop-Mierlo ontvangt. Er is een vast team van professionals inclusief systeemtherapie.

Heppie (t)huis is alleen beschikbaar voor jeugdigen uit de gemeente Geldrop-Mierlo. Dit betekent dat alle jeugdigen in hun eigen sociale omgeving blijven wonen, dichtbij hun ouder(s)/verzorgers, naar school gaan en lid blijven van een sportvereniging. Tussentijds hoeven geen beschikkingen aangevraagd te worden. Via het Plus Team kan zo nodig ambulante jeugdhulp worden ingezet (gestapeld op het verblijf bij Heppie (t)Huis).

Voor het vaststellen van het definitieve rapport heeft Heppie (t)huis aangegeven dat maatregelen zijn genomen voor de systematische inschatting en beoordeling van de veiligheidsrisico’s van de jeugdigen bij aanvang van de hulp, tussentijds en bij veranderende omstandigheden door de implementatie van het risicotaxatie instrument Lirik. Tevens heeft de aanbieder aangegeven dat nieuwe medewerkers voor aanvang van de werkzaamheden over een VOG zullen beschikken. Ten slotte heeft de aanbieder beneden in het huis de camera’s uitgezet en gaat een nieuwe afweging maken over het gebruik van de camera’s en deurverklikkers waarbij privacy, veiligheid en maatwerk per individuele jeugdigen wordt meegewogen.

De inspectie verwacht dat Heppie (t)Huis bovenstaande verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn.

Dit verbeterplan moet binnen zes weken aan de inspectie worden verzonden.