Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg Noord, Stadskanaal en Veendam

In november 2019 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een risicogestuurd toezicht uit bij Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg Noord op de locaties Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) Jeugd in Stadskanaal en het Jeugdhuis in Veendam.

De inspectie sprak in februari 2019 met de raad van bestuur van de Stichting Leger des Heils met als doel om zicht te krijgen op de wijze waarop de raad van bestuur haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening organisatie breed invult. Om een beter en concreter beeld te krijgen van de effecten van de sturing op de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverlening in de praktijk, heeft de inspectie besloten om een aantal locaties van het Leger des Heils te bezoeken. In dat kader heeft de inspectie onder meer een toezicht uitgevoerd naar de algemene kwaliteit van de jeugdhulp die het Leger des Heils Noord biedt.

Het Leger des Heils Noord voldeed op het moment van het toezicht aan 24 van de 29 onderzochte verwachtingen uit het Toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Bij zeven verwachtingen formuleerde de inspectie een aandachtspunt.

Verbetering is nodig op de volgende criteria:

  • Professionals werken doelgericht en planmatig; 
  • Professionals bepalen mede op basis van de veiligheidsrisico’s de in te zetten hulp; 
  • Professionals bewaken gemaakte afspraken over het beperken van de veiligheidsrisico’s;
  • De aanbieder werkt met geregistreerde professionals, tenzij de inzet van een niet geregistreerde professional niet afdoet aan de kwaliteit van hulp of noodzakelijk is voor de kwaliteit;
  • De aanbieder zet professionals in die aantoonbaar zijn geschoold voor de functie die zij uitoefenen.

De inspectie verwacht van Het Leger des Heils Noord binnen drie maanden na openbaarmaking van het rapport een schriftelijke verklaring waaruit blijkt op welke wijze de raad van bestuur ervoor heeft gezorgd dat is voldaan aan alle getoetste verwachtingen voor verantwoorde jeugdhulp uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Indien de aanbieder op die datum hieraan nog niet voldoet, dient de raad van bestuur de inspectie te informeren over de reden voor de vertraging. Tevens dient de raad van bestuur aan te geven wanneer Het Leger des Heils Noord wel aan alle verwachtingen zal voldoen.