Begeleid Wonen, een project van ZJCN, Bonaire

In september 2021 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uitgevoerd bij Begeleid Wonen op Bonaire, een project van Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (verder ZJCN). Doel van het toezicht was om te bepalen of Begeleid Wonen verantwoorde jeugdzorg verleent. 

Het eindoordeel van de inspectie luidt dat de kwaliteit van de uitvoering van de jeugdzorg bij Begeleid Wonen van ZJCN goed is. De inspectie oordeelt overwegend of geheel positief over alle thema’s uit het toetsingskader. 

De belangrijkste verbeterpunten voor Begeleid Wonen van ZJCN liggen op het gebied van dossiervoering, risicomanagement en de VOG’s. De inspectie vindt het met name zorgelijk dat de VOG’s niet voor aanvang van de werkzaamheden aanwezig zijn en ontbreken voor vrijwilligers die worden ingezet. Daarnaast heeft de inspectie er groot bezwaar tegen dat een overheidsorganisatie die uitvoering geeft aan jeugdhulp zelf geen zicht heeft op of de VOG’s (tijdig) aanwezig zijn en geen medewerking wordt verleend aan het wettelijke toezicht hierop.

De inspectie vertrouwt er op dat Begeleid Wonen de genoemde verbetermaatregelen voortvarend zal oppakken. De inspectie volgt de uitvoering van de verbeteringen in het reguliere toezicht.