Gezinshuis Met Elkaar

In mei 2022 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Gezinshuis Met Elkaar. Gezinshuis Met Elkaar voldoet aan 2 normen in zijn geheel, aan 4 normen grotendeels wel en aan 1 norm grotendeels niet. De gezinshuisouders beschrijven in hun reactie op het rapport (minimale) maatregelen om de tekortkomingen weg te nemen. Over de (lichte) tekortkomingen in de overige normen schrijven zij niets.

Hoewel de inspectie er vertrouwen in heeft dat Gezinshuis Met Elkaar verantwoorde jeugdhulp biedt, ziet de inspectie nog voldoende ruimte voor Gezinshuis Met Elkaar om te leren en te verbeteren. Bijvoorbeeld in de inzet van regels met een vrijheidsbeperkend karakter of in het betrekken van de jeugdige tijdens de evaluatie.

Tenslotte vraagt de inspectie zich af in hoeverre het aantal jeugdigen in het gezinshuis in verhouding staat met kleinschalige jeugdhulp. Het gezinshuis lijkt op de rand te opereren van wat volgens het kwaliteitskader voor gezinshuizen als wenselijk wordt omschreven.