Podcast Dwang & Dilemma’s: onvrijwillige zorg in het verpleeghuis
Nee, tenzij... dat is het uitgangspunt bij dwang in de zorg. En als het tóch nodig is, dan zo kort mogelijk, zo min mogelijk en zorgvuldig. Daarover gaat de podcastserie Dwang & Dilemma’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vandaag aflevering 2: onvrijwillige zorg in het verpleeghuis.
Zijn de deuren er open of blijven ze dicht? Wanneer weegt de vrijheid van de bewoners zwaarder dan hun veiligheid? En wat doe je als zorgverlener wanneer een bewoner zich verzet tegen dagelijkse zorg zoals wassen of verschonen?
Een gesprek met Winfried Vergeer, specialist ouderengeneeskunde en Wzd-functionaris bij Zorgspectrum en Annemiek Wijma, senior inspecteur voor de verpleeghuissector bij de IGJ met als aandachtsgebied onvrijwillige zorg.
Winfried Vergeer is specialist ouderengeneeskunde bij Zorgspectrum : “Als ik het bijvoorbeeld vanuit de vertegenwoordiger bekijk: die wil dat je vader of moeder veilig ergens zit, dus wil je wel dat iemand zoveel vrijheid krijgt met risico’s daaraan vast bijvoorbeeld. Dat zijn toch afwegingen, maar ja ook voor het zorgpersoneel denk ik, dat het wel een groot ding gaat worden. Want stel je voor dat ik als arts met het team bepaal, de deuren zijn open. Maar als jij werkt op dat moment en iemand gaat naar buiten en er gebeurt wat. Ja, dan voel je je toch verantwoordelijk. Dat gaat toch wringen.”
Andere afleveringen gaan over wat het betekent als je zelf gedwongen zorg krijgt, en over dwang en beperkingen in de geestelijke gezondheidszorg, in de jeugdhulp en in de gehandicaptenzorg.
Volg de podcast en krijg telkens een seintje wanneer een nieuwe aflevering klaarstaat.