Beeld: ©ANP | Patricia Rehe

Kwaliteit langdurige zorg voor ouderen thuis nog vaak onder de maat

Het aantal ouderen dat veel zorg nodig heeft groeit, maar het aantal plaatsen in verpleeghuizen stijgt niet. Ouderen met dementie of met ernstige lichamelijke problemen wonen nu langer thuis. Zij krijgen daar zorg en ondersteuning op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is er voor mensen die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg dichtbij nodig hebben. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht of deze zorg thuis veilig en verantwoord wordt geboden.
Hieruit blijkt dat de kwaliteit van deze zorg nog vaak onder de maat is. De inspectie zag ook positieve voorbeelden. 
 

Wat onderzocht de inspectie?

Steeds meer zorgaanbieders bieden langdurige zorg aan thuiswonende ouderen (Wlz-zorg thuis). De inspectie keek van oktober 2023 tot mei 2024 naar de kwaliteit van deze zorg. 

Inspecteurs toetsten Wlz-zorg thuis tijdens 26 inspectiebezoeken. De inspectie sprak met 13 zorgaanbieders over hoe zij Wlz-zorg thuis organiseren. Ook bekeken inspecteurs de meldingen die binnenkwamen over langdurige zorg voor ouderen thuis. 

Goede Wlz-zorg thuis start met een visie op langer thuis wonen

Conclusies

De kwaliteit van Wlz-zorg thuis is bij veel zorgaanbieders nog onder maat. De inspectie zag ook goede voorbeelden. Wat opvalt is dat deze zorgaanbieders een visie en specifiek beleid hebben op langer thuis wonen. Zij zorgen voor deskundige zorgverleners, samenwerking in een netwerk, 24 uur per dag zorg dichtbij en aandacht voor welzijn.  Bij zorgorganisaties die deze voorwaarden op orde hebben, krijgen cliënten passende zorg en ondersteuning. Daardoor kunnen cliënten langer thuis blijven wonen, met kwaliteit van leven. Helaas ziet de inspectie dat veel (vooral kleinere) organisaties nog niet zover zijn. Dit kan risico’s opleveren voor cliënten.
Het onderzoek leverde 7 duidelijke conclusies op:

1. Aantal zorgaanbieders laat zien dat goede Wlz-zorg thuis kán

Het aanbieden van Wlz-zorg thuis is niet gemakkelijk. Het vraagt veel extra inspanningen van zorgaanbieders om de voorwaarden te organiseren voor Wlz-zorg thuis. 
Zorgaanbieders die dit beseffen doen veel moeite om passende zorg en ondersteuning te bieden aan thuiswonende ouderen. Deze zorgaanbieders en hun zorgverleners zijn trots dat ouderen met hun hulp langer thuis kunnen blijven wonen. Veel ouderen zijn hier blij mee. 

Waarom gaat het goed bij deze zorgaanbieders? 

2. Veel zorgaanbieders hebben Wlz-zorg thuis nog niet op orde

De inspectie ziet ook zorgaanbieders die Wlz-zorg thuis bieden zonder de juiste voorwaarden te organiseren. Ze bieden bijvoorbeeld geen 24 uur per dag zorg dichtbij de cliënt. Deze zorgaanbieders onderschatten soms wat er nodig is bij Wlz-zorg thuis. Cliënten krijgen bij hen niet de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. Ook bestaat het risico dat de zorgaanbieder de zorg niet meer kan leveren als de zorgvraag zwaarder wordt. Soms moet de cliënt dan opeens direct opgenomen worden in een verpleeghuis.

De inspectie verwacht dat zorgaanbieders die Wlz-zorg thuis bieden hiervoor de juiste voorwaarden organiseren.

3. Zorgaanbieders informeren ouderen nog vaak onvoldoende over Wlz-zorg thuis

Ouderen en hun naasten zijn vaak onbekend met Wlz-zorg thuis. Zij weten niet wat zij kunnen verwachten of wat mogelijk is. Zij zijn afhankelijk van de informatie die de zorgaanbieder hen geeft. De inspectie ziet dat zorgaanbieders weinig informatie geven over Wlz-zorg thuis op hun website of in hun informatiemateriaal. Zorgaanbieders leggen niet duidelijk uit wat er thuis kan en waar de grenzen liggen. Dat kan leiden tot teleurstelling, misverstanden of conflicten. Want er kan veel thuis, maar niet alles. 

De inspectie verwacht dat alle zorgaanbieders cliënten en hun naasten goed informeren over de (on)mogelijkheden van Wlz-zorg thuis.  

4. Ouderen met lichte Wlz-indicatie bijna niet meer opgenomen in verpleeghuis 

Ouderen met een lichte Wlz-indicatie (zorgprofiel 4VV) worden bijna niet meer opgenomen in een verpleeghuis. Maar ook in deze groep zijn er ouderen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen. Wlz-zorg thuis is voor hen geen passende zorg. Zij hebben meer zorg en aandacht nodig dan zorgaanbieders bij deze indicatie thuis kunnen bieden.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft dit onderzocht: Tussen wal en voordeur? Toezichtsonderzoek naar het nakomen van de zorgplicht door zorgkantoren bij cliënten met een VV4-indicatie.

5. Grote verschillen in kwaliteit aanbod 24 uur per dag zorg dichtbij 

Zorgaanbieders gaan heel verschillend om met ‘24 uur per dag zorg dichtbij’. Sommige zorgaanbieders organiseren dit goed. Zij maken afspraken met het netwerk van de cliënt en gebruiken alarmering en andere digitale hulpmiddelen. Ze werken samen met andere zorgaanbieders in een nachtteam en ze reserveren capaciteit voor ongeplande zorg.  Als het nodig is, kunnen cliënten buiten de afgesproken zorgmomenten om zorg vragen. Maar bij veel zorgaanbieders ontbreken deze afspraken. 

6. Rol wijkverpleegkundige onduidelijk bij Wlz-zorg thuis

De rol van de wijkverpleegkundige is duidelijk vastgelegd voor de zorg uit de zorgverzekeringswet (Zvw), maar niet voor de Wlz-zorg thuis. Zorgaanbieders vullen de rol van de wijkverpleegkundige bij Wlz-zorg thuis heel verschillend in. Bij sommige zorgaanbieders is de wijkverpleegkundige eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de Wlz-zorg thuis. Bij andere zorgaanbieders heeft de wijkverpleegkundige geen enkele rol bij de Wlz-zorg thuis. De inspectie vindt dit zorgelijk, omdat het gaat om de meest kwetsbare ouderen thuis. 

De inspectie vraagt de branche- en beroepsorganisaties en het Zorginstituut om afspraken te maken en vast te leggen over de rol van de wijkverpleegkundige bij Wlz-zorg thuis. 

7. Weinig personeel grote uitdaging voor langdurige zorg thuis

Te weinig personeel op de arbeidsmarkt zorgt voor grote uitdagingen bij zorgaanbieders. Zij proberen op verschillende manieren om genoeg medewerkers te vinden voor Wlz-zorg thuis. Zij zoeken niet alleen medewerkers met een zorgachtergrond. Ze hebben ook medewerkers nodig die ouderen kunnen begeleiden bij bijvoorbeeld boodschappen doen, de administratie bijhouden of koken. Een aantal zorgaanbieders lukt het om nieuwe, anders geschoolde medewerkers te vinden voor de begeleiding van ouderen. Bijvoorbeeld welzijnsmedewerkers of medewerkers vanuit de maatschappelijke dienstverlening. 

De inspectie verwacht dat zorgaanbieders hebben nagedacht over welke medewerkers zij nodig hebben om Wlz-zorg thuis te bieden en hoe zij die zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. 
 

Hoe houdt de inspectie in 2024 toezicht op langdurige zorg bij ouderen thuis?

De inspectie blijft toezien op de kwaliteit van Wlz-zorg aan ouderen thuis. De inspectie doet dit, omdat steeds meer kwetsbare ouderen deze intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen. De inspectie kijkt hierbij onder andere naar de voorwaarden voor goede Wlz-zorg thuis, zoals 24 uur per dag zorg dichtbij, deskundigheid, coördinatie en samenwerking in het zorgnetwerk. Als de Wlz-zorg thuis niet op orde is en cliënten lopen risico’s, dan neemt de inspectie maatregelen.

Beeld: ©ANP | Patricia Rehe

Bent u cliënt of naaste?

Bent u cliënt of naaste van iemand die (binnenkort) Wlz zorg thuis ontvangt? U kunt hier meer informatie vinden over Wlz zorg thuis en wat dat voor u en uw naaste betekent: VWS-Dag en nacht zorg/toezicht bij Wlz-zorg thuis.

Bent u zorgaanbieder en wilt u aan de slag met Wlz-zorg thuis? 

Waardigheid en trots voor de toekomst helpt professionals en organisaties met thema's als informele zorg, technologie, langdurende zorg thuis, arbeidsmarkt en kwaliteit. Waardigheid en trots voor de toekomst deelt kennis, tools en goede voorbeelden en stimuleert het samen leren tussen organisaties in lerende netwerken. Specifiek voor de langdurende zorg thuis is een leergang ontwikkeld met basismodules en verdiepende themagerichte modules. Ook ondersteunt Waardigheid en trots voor de toekomst organisaties met maatwerktrajecten.
Waardigheid en trots voor de toekomst