Talkshow ‘Zorg(en) in schaarste’ aflevering 2: Tekort aan mensen

Op 2 oktober organiseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aflevering 2 van de talkshow Zorg(en) in schaarste. In een serie van 6 afleveringen gaat de IGJ in gesprek met (belangenorganisaties van) patiënten, cliënten, zorgprofessionals en zorgbestuurders. Deze aflevering staat in het teken van het tekort aan mensen die werken in de zorg. Met de gasten wordt ingezoomd op de inzet van zzp’ers, fraude en gesjoemel met diploma’s en taakdelegatie.

Steeds meer mensen hebben zorg nodig: mensen worden ouder, de vraag naar zorg neemt toe en wordt complexer en diverser. Maar het aantal mensen dat zorg verleent, kan niet even hard meegroeien. De druk in de zorg is nu al hoog, en het tekort aan personeel neemt de komende jaren nog verder toe.

3 ontwikkelingen bij tekort aan mensen in de zorg

In dit gesprek lichten we 3 ontwikkelingen uit, gerelateerd aan het tekort aan mensen in de zorg. Eerst de inzet van zzp’ers: die heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Zzp’ers zijn een oplossing om de zorg te kunnen blijven bieden, maar hun inzet roept ook maatschappelijke vragen op. Het 2e onderwerp is fraude en het gesjoemel met diploma’s. De krapte lokt ook ondernemers met andere bedoelingen naar de zorg. Welke risico’s heeft dit voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg? De 3ontwikkeling is niet nieuw: het overdragen van taken aan een ander (taakdelegatie). Wat zijn hiervan de voor- en nadelen in tijden van schaarste?

Inspecteurs spreken over de kansen en risico’s van deze ontwikkelingen met gasten uit de gehandicaptenzorg en de publieke gezondheidszorg:

  • Joek Boomsma, directeur Publieke Gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek
  • Christina Cnossen, zzp’er in de gehandicaptenzorg
  • Ani Harutunjan, verpleegkundig specialist GGD Rotterdam-Rijnmond
  • Julianne Meijers, voorzitter raad van bestuur stichting Bartiméus Sonneheerdt – voor mensen met een visuele beperking
  • Karine van ’t Land, voorzitter Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG) en arts maatschappij + gezondheid

Jaarthema schaarste

Schaarste is het jaarthema van de IGJ in 2024. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de kwaliteit en veiligheid van zorg? De toezichthouder gaat hierover in gesprek met (belangenorganisaties van) patiënten, cliënten, zorgprofessionals en zorgbestuurders. Achtereenvolgens komen aan de orde: de rol van de toezichthouder, tekort aan mensen, anders organiseren van zorg, tekort aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, meer complexe zorgvragen en morele dilemma’s. Het jaarthema komt voort uit het meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de inspectie.

Meer informatie

Aflevering 2 van de talkshow Zorg(en) in schaarste is op woensdag 2 oktober van 15.00-16.00 uur. Iedereen is uitgenodigd om live mee te kijken en vragen te stellen. Op de IGJ-website staat meer informatie over de afleveringen en de link naar deze talkshows. Ook is het mogelijk om de talkshows achteraf terug te kijken.