Talkshow ‘Zorg(en) in schaarste’ aflevering 3: Anders organiseren van zorg

Op 21 oktober organiseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aflevering 3 van de talkshow Zorg(en) in schaarste. In een serie van 6 afleveringen gaat de IGJ in gesprek met (belangenorganisaties van) patiënten, cliënten, zorgprofessionals en zorgbestuurders. Deze aflevering staat in het teken van het anders organiseren van zorg. Met gasten uit de langdurige zorg wordt ingezoomd op de behoefte van cliënten, informele zorg, formele zorg en de samenwerking daartussen.

Verantwoordelijkheid en bekwaamheden

In de zorg werken zo’n 1,4 miljoen professionals samen om mensen in Nederland zorg te bieden. Deze medewerkers zijn onmisbaar voor het verlenen van goede en veilige zorg, maar door schaarste zijn ze er niet altijd. Hoeveel ruimte is er om de zorg anders te organiseren? Welke dilemma’s of uitdagingen ontstaan, en welke kansen? En welke bijdrage kan of moet de inspectie leveren?

Het gesprek gaat zowel over informele als formele zorg: mantelzorgers en vrijwilligers krijgen - soms noodgedwongen - een steeds grotere rol in de dagelijkse zorgpraktijk. Wat mogen zij wel en wat niet? Wie is wanneer verantwoordelijk? Hoe krijgen en behouden we zorgprofessionals? En welke rol spelen principes zoals ‘bekwaam is inzetbaar’ en ‘pas toe en leg uit’? 

Gasten deze aflevering

Deze aflevering gaat over de kansen en risico’s van het anders organiseren van zorg met onder meer deze gasten uit de langdurige zorg:

  • Karine van der Kraan, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie ZuidOostZorg 
  • Hilde Jansen, manager zorg en begeleiding bij Mooi Leven Huis Bennekom van Philadelphia Zorg
  • Femke de Wit, themacoördinator persoonsgericht & integraal werken bij kennisorganisatie Vilans 
  • Hanneke de Boer, beleidsmedewerker samenwerking formele en informele zorg MantelzorgNL
  • Jennifer de Boer, programmamanager Leven Lang Ontwikkelen bij Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW)
  • Kizzy Rokette, procesregisseur kwaliteit en handhaving bij het Regionaal Ondersteuningsbureau, regio Rijk van Nijmegen

Namens de IGJ gaan in gesprek Jooske Leenders, inspecteur voor de ouderenzorg en Anne Margriet Pot. Zij is bijzonder hoogleraar aan de Erasmus School of Health Policy and Management in Rotterdam en verbonden aan de IGJ als strategisch adviseur.

Jaarthema schaarste

Schaarste is het jaarthema van de IGJ in 2024. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de kwaliteit en veiligheid van zorg? De toezichthouder gaat hierover in gesprek met (belangenorganisaties van) patiënten, cliënten, zorgprofessionals en zorgbestuurders. Achtereenvolgens komen aan de orde: de rol van de toezichthouder, tekort aan mensen, anders organiseren van zorg, tekort aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, meer complexe zorgvragen en morele dilemma’s. Het jaarthema komt voort uit het meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de inspectie.

Meer informatie

Aflevering 3 van de talkshow Zorg(en) in schaarste is op maandag 21 oktober van 11.00-12.00 uur. Iedereen is uitgenodigd om live mee te kijken en vragen te stellen. Op de IGJ-website staat meer informatie over de aflevering en de link naar deze aflevering. Ook is het mogelijk om de talkshows achteraf terug te kijken.