Zorg tijdens evenementen moet nog beter

De zorg tijdens evenementen als festivals, concerten, sportwedstrijden, stadsfeesten en kermissen moet beter. Er moeten voldoende zorgverleners met de juiste diploma’s en ervaring paraat staan. Dat is nog niet altijd zo. Dat levert risico’s op voor bezoekers, maar ook kan het onnodige druk leggen op ambulances en ziekenhuizen als er iets misgaat. Ook leren de zorgorganisaties nog niet genoeg van incidenten en klachten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie kreeg 538 reacties op vragenlijsten van zorgorganisaties die tijdens evenementen actief zijn. Ook bezocht de inspectie zeven zorgorganisaties die tijdens evenementen niet alleen eerste hulp bieden, maar ook professionele zorgverleners inzetten.

Conclusies en aanbevelingen

Organisaties die zorg tijdens evenementen bieden, zijn in 2022 aan de slag gegaan met de regels uit de veldnorm evenementenzorg. Ze houden rekening met bijvoorbeeld blaren en verstuikte enkels, maar ook met drugsvergiftigingen en ongelukken. Maar het moet nog beter. Bijvoorbeeld:

  • De zorgorganisaties moeten goed nagaan en vastleggen wat hun zorgverleners mogen en kunnen, en of dat past bij het niveau van de zorg die nodig kan zijn. Vaak bleek dat nog niet in orde.
  • De persoon die tijdens een evenement medisch eindverantwoordelijk is, moet zelf ook deskundig zijn in de acute zorg. Bij vier van de zeven bezochte organisaties was dat niet het geval. Ook was niet altijd duidelijk wie precies medisch eindverantwoordelijk was.
  • Er moet een compleet zorgplan zijn, afgesproken met de organisator van het evenement en met de gemeente die vergunningen afgeeft.
  • Zorgorganisaties en zorgverleners moeten klachten en incidenten goed vastleggen. Dan kunnen ze ervan leren. Ernstige zaken – calamiteiten – moeten ze zelfs melden bij de inspectie. Een derde van de organisaties wist dat niet.