Onderzoek RIVM: tekortenbesluiten hebben effect op beschikbaarheid van geneesmiddelen

Met tekortenbesluiten kon de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tijdelijk toestemming geven voor import van geneesmiddelen uit het buitenland in geval van tekorten in Nederland. Onderzoek van het RIVM laat zien dat de besluiten bijdragen aan een betere beschikbaarheid van geneesmiddelen. Maar niet alle partijen maken even goed gebruik maken van de tijdelijke toestemming en er zijn verschillen per geneesmiddel. Tekortenbesluiten veranderen níets aan de oorzaken van tekorten.

Aanleiding

Sinds 2017 neemt de IGJ tekortenbesluiten zodat groothandels, fabrikanten en apotheken in geval van tekorten een vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland kunnen importeren. Het aantal tekortenbesluiten is sinds de invoering gestegen. Het was onduidelijk in hoeverre deze bijdragen aan een grotere beschikbaarheid van geneesmiddelen. De inspectie vroeg daarom het RIVM hier onderzoek naar te doen. Zij onderzocht het effect van afgegeven tekortenbesluiten in de periode 2018-2023. Belangrijk om te weten is dat tekortenbesluiten sinds november 2024 niet meer worden afgegeven na een uitspraak van de Raad van State.

Aanbevelingen

Naast de bevindingen doet het RIVM een aantal aanbevelingen, zoals een betere registratie van geïmporteerde middelen. Ook adviseert zij te onderzoeken of het proces voor de totstandkoming van de besluiten verbeterd kan worden.

Vervolg

De IGJ bespreekt de uitkomsten en aanbevelingen met betrokken partijen zoals het CBG en VWS.  Gezamenlijk wordt bepaald hoe de aanbevelingen kunnen worden vertaald naar de praktijk.