Handvatten voor nieuwe aanbieders in de ggz
Weblogberichten
“Jij, bij de IGJ? Wat leuk.” Die reactie krijg ik vaak uit mijn netwerk. Ja inderdaad, na meer dan 30 jaar werkervaring in of voor de ggz ben ik in september vorig jaar gestart bij de IGJ. En eerlijk is eerlijk, het was wel wennen.
Toezien op goede en veilige zorg vanuit een inspecteursrol is toch anders dan in de rol van manager in een ggz-instelling. Maar 9 maanden verder is er ook iets moois geboren, namelijk een lijst aan nieuwe inzichten, opgehaald in het dagelijkse werk.
Het dagelijkse werk is het beoordelen van alle aanmeldingen van nieuwe zorgaanbieders. Wie een zorgorganisatie begint, moet zich melden bij het CIBG. Dat gebeurt door het invullen van een vragenlijst, die vervolgens naar ons gaat. Dat levert interessante informatie op, net als de inspectiebezoeken. Zo krijgen wij nieuwe inzichten over de onderwerpen die goed gaan, die beter kunnen en die beter moeten. En daarom hebben we ze met het ggz-team voor alle nieuwe toetreders in de ggz op een rijtje gezet.
Nieuwe toetreders willen het graag goed doen, willen graag leren, maar zijn soms nog zoekende. Wanneer is het nu goed? Dus deze inzichten zullen zeker helpen als extra steuntje in de rug. Ook raden wij hen aan zich aan te sluiten bij een beroeps-of brancheorganisatie. En voor degenen die graag het naadje van de kous willen weten: lees eens een openbaar rapport, dan weet je precies waar de inspectie op let als het gaat om kwaliteit en veiligheid van zorg.
Astrid van Meeuwen, inspecteur