Snel een slanke lijn? Bestel geen medicijnen online!

Weblogberichten

Je kan er niet omheen: de hype over medicijnen waarmee je makkelijk zou afvallen. Via advertenties op sociale media en gelikte websites worden zogenaamde afslankpillen en -spuiten aangeboden. Vaak gaat het om diabetesmedicijnen. Met een paar klikken kun je deze bestellen en worden ze thuisbezorgd. Als IGJ krijgen we steeds vaker de vraag: mag dat zomaar? Tom Zwaan, manager team Reclametoezicht bij de afdeling Farmaceutische producten, geeft antwoord.

Beeld: ©IGJ

Online bestellen is gevaarlijk

Terechte vraag en het korte antwoord is: nee, dat mag niet zomaar. Aan online voorschrijven en aanbieden zijn strenge voorwaarden verbonden en dat is niet voor niks. Want zomaar via de computer of telefoon medicijnen bestellen waarvoor een recept nodig is, is gevaarlijk. 
Regelmatig komt het voor dat er helemaal geen zorgaanbieders aan de website gekoppeld zijn. Je krijgt medicijnen thuisbezorgd waarvan onduidelijk is waar ze vandaan komen. Het middel kan te veel werkzame stof bevatten, te weinig of geen. Of het kan verontreinigd zijn, met het risico dat je organen beschadigen.

En wat veel mensen niet weten is dat ook een verkeerde dosering gevaarlijk kan zijn, soms levensbedreigend. In België was iemand die dacht pennen met een nieuw diabetesmiddel te hebben ontvangen, maar in plaats daarvan insuline inspoot, om vervolgens op de intensive care te belanden. Of je krijgt wel het juiste product maar gebruikt het niet waar het eigenlijk voor is bedoeld (bijvoorbeeld voor een slankere lijn in plaats van de behandeling van diabetes). Een arts heeft dan misschien gemakzuchtig gehandeld, maar wel met het risico dat een geneesmiddel niet meer beschikbaar is voor patiënten die het echt nodig hebben.

Wanneer je met een paar klikken receptmedicijnen toegestuurd kan krijgen, kan je ervan uitgaan dat er iets niet helemaal in de haak is.

Steeds vaker ingrijpen nodig

Helaas ontvangen we als IGJ regelmatig meldingen over illegaal aanbod en online voorgeschreven medicijnen. We treden dan ook steeds vaker op: we laten websites uit de lucht halen, advertenties verwijderen, leggen boetes op en nemen illegale partijen in beslag. Waar nodig pakken we ook artsen en apothekers aan wanneer ze hun eigen financiële gewin boven het belang van de patiënt plaatsen. Of we ondernemen strafrechtelijke stappen wanneer sprake is van malafide praktijken. Ook werkten we mee aan een opleidingsmodule om influencers bewust te maken van het verbod op reclame voor receptmedicijnen.

Ga niet zelf dokteren

Maar we waarschuwen ook jou, als consument: ga niet zelf dokteren, wees alert en voorkom dat je bedrogen uitkomt. Dat laatste geldt letterlijk, want vaak is er sprake van oplichting.

Receptgeneesmiddelen zijn nooit zonder recept van een arts verkrijgbaar. Zolang je buiten je arts en apotheker om medicijnen blijft bestellen, blijft het illegale aanbod bestaan. En daarmee de kans op gezondheidsschade en tekorten. Werk daar niet aan mee. En wanneer je dan toch online bestelt, controleer op www.aanbiedersmedicijnen.nl de betrouwbaarheid van de website. Maar ook dan: wanneer je met een paar klikken receptmedicijnen toegestuurd kan krijgen, kan je ervan uitgaan dat er iets niet helemaal in de haak is.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Een slanke lijn, dat wil ik wel
    op internet bestel ik snel
    een prikje of een pil
    want mager zijn, dat lijkt me heerlijk, dat is wat ik wil

    of ’t veilig is, ik weet het niet, dat kan me ook niet schelen
    ik ben ook niet de enige, als ik zijn er nog velen

    maar met wat minder vet - op buik en borst en billen
    ben ik, als het mis gaat, in mijn kist wel licht te tillen

    Van: Franq | 02-10-2024, 14:19