Belangrijke momenten

Ruim 15 jaar geleden kreeg de inspectie voor het eerst een melding van een patiënt over problemen met een transvaginaal bekkenbodemmatje. Vanaf die tijd is er aandacht geweest voor het gebruik van dit product voor de behandeling van verzakking. De inspectie heeft de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en meerdere malen onderzoek laten doen. Onderstaande tijdlijn is niet compleet, maar geeft een goed overzicht van de belangrijkste momenten.

Tijdlijn

  1. 2023

    1. De IGJ publiceert een nieuwsbericht over het laboratoriumonderzoek dat het RIVM naar bekkenbodemmatjes uitvoerde. De resultaten van dit onderzoek geven geen aanleiding tot zorg.

  2. 2022

    1. De rechter bepaalt dat het RIVM het rapport  (zie hieronder bij 17 juni 2020) mag publiceren. Omdat de IGJ al op de hoogte was van de uitkomsten, zijn de gevonden tekortkomingen inmiddels opgelost. 

  3. 2020

    1. Het RIVM rapporteert aan de IGJ de bevindingen uit het dossieronderzoek van 4 andere bekkenbodemmatjes. Deze matjes worden via de buik geplaatst (transabdominaal). Het RIVM constateert tekortkomingen in de technische documentatie. Naar aanleiding daarvan vraagt de inspectie de notified bodies de dossiers opnieuw te beoordelen. Juridische procedures weerhouden het RIVM ervan het rapport te publiceren.

      De fabrikanten vullen gedurende het jaar hun dossiers aan. Zij rapporteren daarover aan de notified bodies. Deze verbeteringen waren voor sommige dossiers al in gang gezet als gevolg van onderzoek door een Europese werkgroep van toezichthouders, waaraan IGJ ook deelneemt. Het onderzoek van het RIVM liep deels gelijktijdig. Voor een aantal andere dossiers die niet in het Europese onderzoek zaten, leiden de bevindingen van het RIVM tot verbeteringen. 

    2. De inspectie neemt het standpunt in dat transvaginale bekkenbodemmatjes alleen nog in een WMO-plichtig medisch-wetenschappelijk onderzoek gebruikt moeten worden. De inspectie neemt zodanige maatregelen zodat deze bekkenbodemmatjes in Nederland alleen nog maar onder bepaalde voorwaarden op de markt mogen komen. De buitenlandse inspectie waar de betreffende notified body onder valt, is geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Ook de Europese taskforce is geïnformeerd.

    3. Het RIVM informeert begin januari de inspectie tussentijds over de eerste bevindingen uit het dossieronderzoek. Het gaat over 2 producten, de enige 2 transvaginale bekkenbodemmatjes die in Nederland nog op de markt zijn. Er zijn tekortkomingen in het technisch dossier.

      De inspectie overweegt eind januari de mogelijke vervolgstappen. Er volgen meerdere gesprekken met de NVOG, waarin hen wordt gevraagd naar hun beleid over transvaginale bekkenbodemmatjes de afgelopen jaren. De bevindingen van het RIVM worden met hen gedeeld. Voor een kleine groep patiënt zijn transvaginale bekkenbodemmatjes nog steeds het laatste redmiddel. De inspectie vraagt de NVOG om een plan van aanpak hoe zij met deze nieuwe informatie menen goede en veilige zorg te kunnen gaan leveren.

  4. 2019

    1. Ook in 2019 roeren de buitenlandse inspecties zich. In Canada besluit de toezichthouder tot sterk restrictief gebruik van bekkenbodemmatjes, gelijk aan de richtlijn zoals die in Nederland al sinds 2013 geldt.  De Amerikaanse toezichthouder besluit dat geen van de fabrikanten die sinds 2016 heeft geprobeerd aan de strengere eisen te voldoen wordt toegelaten.

    2. De Europese taskforce, waar Nederland aan bijdraagt, constateert tekortkomingen in het dossier van een transvaginaal bekkenbodemmatje. De fabrikant besluit het product van de markt te halen.

    3. Met behulp van de marktinventarisatie vraagt de inspectie de benodigde documentatie én de fysieke bekkenbodemmatjes op van zes bekkenbodemmatjes bij 4 verschillende fabrikanten. Het RIVM gaat aan de slag met het onderzoek.

  5. 2009

    1. De inspectie ontvangt een eerste melding van een patiënt met een transvaginaal bekkenbodemmatje.