Digitaal overzicht aanleveren JeugdzorgPlus
Past u vrijheidsbeperkende maatregelen toe als JeugdzorgPlus-instelling? Dan levert u 2 keer per jaar een digitaal overzicht van deze zorg aan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In uw digitaal overzicht staat per locatie (vestiging) hoe vaak u welke vrijheidsbeperkende maatregelen toepaste.
Waarom gegevens aanleveren?
U moet als JeugdzorgPlus-instelling informatie over vrijheidsbeperkende maatregelen registreren. Daardoor krijgt u inzicht in hoe uw organisatie hiermee omgaat. Zo kunt u uw aanpak verbeteren en vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk voorkomen en verminderen.
Met de gegevens uit het digitaal overzicht kunt u ook goed uitleggen waarom u bepaalde keuzes maakte. Dit is belangrijk voor uw organisatie, maar ook voor de inspectie. Bijvoorbeeld als inspecteurs hier vragen over hebben tijdens een toezichtbezoek. Of na een melding.
De plicht om de gegevens aan te leveren is vastgelegd in hoofdstuk 6 van de Jeugdwet: de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp in artikel 6.7.3. en artikel 6.7.4 (vanaf 1 januari 2024).
Welke gegevens in digitaal overzicht JeugdzorgPlus?
De gegevens die u elke 6 maanden aanlevert bevatten minimaal:
- Het burgerservicenummer van de betrokken jeugdige. (Of als dat niet beschikbaar is: voornaam + achternaam)
- De beslissingen tot de toepassing van de vrijheidsbeperkende maatregelen
(zoals omschreven in de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp artikel 6.3.2) - De begin- en einddatum van deze vrijheidsbeperkende maatregelen
- De beslissingen tot het verlenen van verlof aan jeugdige
(Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp artikel 6.4.1)
Wanneer aanleveren?
Het digitaal overzicht levert u uiterlijk aan op:
- 12 februari: het overzicht van juli tot en met december
- 12 augustus: het overzicht van januari tot en met juni
Maken en aanleveren digitaal overzicht in xml
U levert het digitaal overzicht aan in een xml-bestand. Uw ECD leverancier of ICT-afdeling kan met behulp van de technische handleiding gegevensaanlevering JeugdzorgPlus een xml-bestand maken. In de bijlage van de handreiking zit een xsd-formulier waarmee u de opbouw van het xml-bestand kan controleren. Als het xml-bestand niet aan dit format voldoet, kunt u geen gegevens uploaden.
De aanlevering van de vrijheidsbeperkende maatregelen gaat plaatsvinden in SNOMED-codes.
Situatie december 2025: de SNOMED-codes zijn nog niet beschikbaar voor de aanlevering in januari 2025. Daarom wordt er tijdelijk gebruik gemaakt van alternatieve waardes die staan beschreven in de technische handleiding. Zodra de SNOMED-codes bekend zijn laten wij dit weten.
Vragen over het aanleveren van gegevens?
Heeft u vragen over het aanleveren van gegevens of problemen met het aanleveren? Neem dan contact op met dwangindezorg@igj.nl.
Meer informatie over het toezicht op gesloten jeugdzorg: JeugdzorgPlus (gesloten jeugdzorg)