Geen aanwijzingen dat metalen in Essure-veertjes schadelijk zijn voor de gezondheid

Dat is de conclusie van een RIVM-onderzoek in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Essure-veertjes zijn implantaten om vrouwen te steriliseren. Deze veertjes waren van 2001 tot 2017 op de Nederlandse markt. Het is bekend dat er metaaldeeltjes vrijkomen na plaatsing van een implantaat in het lichaam. Essure is een klein implantaat met kleine hoeveelheden metalen, waarvan het onwaarschijnlijk is dat deze schadelijk zijn.

Essure
Beeld: ©Bayer / HH

De IGJ vroeg het RIVM in 2022 onderzoek te doen naar de mogelijke risico’s van metalen in de Essure-veertjes. Aanleiding waren signalen uit internationale studies over toxische metalen die (kunnen) vrijkomen bij deze implantaten.

De IGJ ziet nu geen aanleiding voor verder onderzoek, maar blijft in gesprek met de klinisch experts en fabrikant. Zij roept gynaecologen op hun bevindingen te blijven delen met de fabrikant.

Vrouwen bij wie deze veertjes geplaatst zijn en klachten hebben of zich zorgen maken, kunnen het beste contact opnemen met de gynaecoloog.