Factsheet: Goed bestuur is nodig voor goede mondzorg
Goed bestuur is nodig voor goede zorg. In Nederland zijn steeds meer mondzorgpraktijken onderdeel van een keten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil een beeld vormen van de sturing op kwaliteit en veiligheid van zorg binnen mondzorgketens. Daarom spraken we in januari en februari 2020 met vijf mondzorgketens.
In deze factsheet presenteren we de resultaten, de opvallendste uitkomsten en onze adviezen voor sturing op kwaliteit en veiligheid van zorg binnen mondzorgketens. Lees voor meer achtergrond het rapport Goed bestuur bij mondzorg.
Wat waren de resultaten?
Alle mondzorgketensleverden, voordatwe op bezoek gingen,een organisatieschema en bestuurlijke gegevens aan. Zo warende bestuurders binnen dit onderzoek verantwoordelijk voor in totaal 779.712 patiënten en 1861 fte (voltijdsbanen).
Bestuurlijke verantwoordelijkheid
De bestuurlijke verantwoordelijkheid lag per mondzorgketen bij 1 tot 3 personen. Alle mondzorgketens verwoordden een heldere missie en visie voor hun organisatie.
Medezeggenschap
1 van de 5 mondzorgketens had medezeggenschap voor medewerkers georganiseerd via een ondernemingsraad. Eén mondzorgketen had alleen medewerkers in loondienst. De andere ketens werkten met medewerkers in loondienst en ZZP-ers.
Governance Code Zorg
4 van de 5 bezochte ketens waren bekend met de Governance Code Zorg.
Kwaliteitssysteem
Alle bezochte mondzorgketens hadden een kwaliteits systeem, de inrichting verschilde per keten.
Audits
Bij 4 mondzorgketens werden regelmatig interne audits uit gevoerd. Bij 3 van deze mondzorgketens werden ook externe audits uitgevoerd. Bij 1 van deze mondzorgketens vonden interne audits plaats als voorbereiding op de externe audit.
Certificering
3 van de 5 mondzorgketenswaren bezig met ISO of HKZ (Mondzorg) certificering.
Patiënttevredenheid
Alle mondzorgketens hadden aandacht voor klanttevreden heid. Meer antwoorden op de vragenlijst voor het patiëntte vredenheidsonderzoek zagen de ketens als één van de uitda gingen. Geen van de mondzorgketens had een cliëntenraad die opkomt voor de belangen van de patiënten.
Klachtenregeling
Alle mondzorgketens hadden een interne en externe klachtenregeling volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) georganiseerd. Het bestuur was daarbij eindverantwoordelijk voor de klachtenregeling.
Sturen op deskundig handelen
De bestuurders van alle ketens stuurden op bevoegd en bekwaam personeel. Alle mondzorgketens stimuleerden bij- en nascholing, 1 mondzorgketen stelde inschrijving bij het Kwaliteits register Tandartsen (KRT) verplicht.
Visitaties
2 mondzorgketens hadden een vorm van interne visitatie geregeld.
Incidenten
3 van de 5 bezochte mondzorgketens hadden een systeem voor het melden van incidenten. Geen van de mondzorg ketens had het Veilig Incidenten Melden (VIM)- systeem onafhankelijk georganiseerd.
Calamiteiten
Geen van de 5 mondzorgketens had een calamiteiten procedure. 3 mondzorgketens gaven als reden hiervoor dat er geen calamiteiten waren
Conclusie
Het beeld dat de inspectie heeft gekregen is dat bestuurders van mondzorgketens hun verant woordelijkheid nemen als het gaat om kwaliteit en veiligheid van zorg. De inspectie ziet het sturen op inspraak, samenspraak en tegenspraak binnen de mondzorg als aandachtspunten voor de toekomst. Daarnaast vindt de inspectie dat er meer aandacht moet zijn voor de wijze van risicosignalering en een lerende werkomgeving. Dit komt ten goede aan de zorg voor patiënten.
Wat adviseert IGJ?
IGJ ziet op dit punt meerdere verbetermogelijkheden. Een verbeterpunt is intern toezicht op bestuurders van mond zorgorganisaties. Andere punten zijn het vergroten van de invloed van medewerkers en van de Zorgbrede Governance Code.
IGJ ziet dat mondzorgketens aandacht hebben voor kwali teitsbeleid. IGJ ziet verbetermogelijkheden in de continue (cyclische) aandacht voor het verbeteren van kwaliteits processen, waardoor een klimaat van leren en verbeteren van kwaliteit en veiligheid vanzelfsprekender zijn.
IGJ ziet dat mondzorgketens aandacht hebben voor hoe tevreden patiënten zijn en voor de regeling bij klachten. Tegelijkertijd ziet IGJ dat er meer aandacht mag zijn voor het blijven uitvoeren van patiënttevredenheidsonderzoek.
IGJ adviseert de mondzorg/bestuurders meer duidelijkheid te geven over de vereisten van deskundigheid voor zorg verleners. Dit geldt voor de BIG-geregistreerde zorgverlener en ook voor de niet BIG-geregistreerde zorgverlener in de mondzorg.
IGJ ziet mogelijkheden ter verbetering van een veilige meld en leercultuur binnen mondzorgketens. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een onafhankelijk georganiseerd VIM systeem en een calamiteitenprocedure.