Eisen voor locaties die geen PEF zijn

Sommige instellingen kunnen monsters in bezit hebben of krijgen waar mogelijk poliovirus in aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan keel- of ontlastingsmonsters in ziekenhuizen of monsters voor wetenschappelijk onderzoek in universiteiten. Deze instellingen moeten ook voorzorgsmaatregelen nemen.

Melden van (mogelijke) poliopatiënten

Artsen en laboratoria moeten als zij poliopatiënten zien dit verplicht melden bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). De meldingen helpen de verspreiding van polio te stoppen. De GGD werkt hiervoor nauw samen met het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Zorgverleners hoeven diagnostische monsters van deze (mogelijke) poliopatiënten niet te melden bij de National Authority for Containment (NAC). Deze vallen dus buiten de meldplicht.

Melden aanwezigheid 'poliovirus PIM'

In onderzoeksinstellingen kunnen ook materialen aanwezig zijn die (zonder dat we het weten) poliovirus bevatten. Dit materiaal wordt 'poliovirus potentieel infectieus materiaal (poliovirus PIM)' genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keel- of ontlastingsmonsters of geconcentreerde rioolwatermonsters voor wetenschappelijk onderzoek.

De eisen voor het omgaan met deze materialen zijn anders dan die voor Poliovirus Essential Facility (PEF). De belangrijkste eisen zijn:

  • de instelling moet een overzicht hebben van al het aanwezig polio PIM;
  • de instelling moet een melding doen bij de NAC als ze poliovirus PIM in bezit heeft;
  • de instelling moet een protocol hebben waarin staat hoe zij omgaat met poliovirus PIM.

Hoe kan een instelling controleren of er poliovirus PIM aanwezig is?

Onder poliovirus PIM vallen monsters die voldoen aan de volgende 3 criteria:

  1. Het gaat om keel- of ontlastingsmonsters of geconcentreerde rioolmonsters.  
  2. De monsters zijn verzameld op een tijd of plaats waar het poliovirus circuleerde of een oraal poliovaccin werd gebruikt.
  3. Het materiaal is opgeslagen onder omstandigheden waarbij het poliovirus kan overleven. (Het poliovirus overleeft lange tijd in de vriezer en maanden in de koelkast.)

Door het invullen van de Poliovirus (PIM) Identification Tool van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen instellingen bepalen of zij in het bezit zijn van poliovirus PIM.

Hoe kan een instelling een melding doen aan NAC?

U kunt een melding doen via e-mail. De NAC neemt contact op nadat u een melding heeft gedaan. Ook voor vragen over poliovirus PIM kunt u hier terecht.