In gesprek over goede en veilige zorg bij schaarste

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dit jaar het thema schaarste in de zorg centraal. De toezichthouder gaat hierover in gesprek met (belangenorganisaties van) patiënten, cliënten, zorgprofessionals en zorgbestuurders. In 6 talkshows komen achtereenvolgens aan de orde: de rol van de toezichthouder, tekort aan mensen, inzet van personeel, tekort aan geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, toename van complexiteit en morele dilemma’s.

De rol van de toezichthouder

Schaarste in de zorg is overal: van tekorten tot verdelingsvraagstukken en keuzes. Hoe kunnen we desondanks samen zorgen voor goede en veilige zorg in tijden van schaarste? En welke bijdrage kan of moet de toezichthouder leveren?
De eerste talkshow gaat over de rol van het toezicht en de toezichthouder in tijden van schaarste en is op donderdag 5 september van 15.00-16.00 uur. In deze aflevering gaan onder meer David Jongen, voorzitter raad van bestuur Zuyderland en Arthur Schellekens, directeur-bestuur Patiëntenfederatie Nederland met inspecteur-generaal Marina Eckenhausen in gesprek.

Balans vinden

De IGJ wil ruimte geven voor innovatie, maar moet ook handhaven als de zorg niet veilig of verantwoord meer is. Hoe vindt de IGJ hierin de balans en komt dit overeen met de verwachtingen van zorgaanbieders en patiënten?

Marina Eckenhausen: ‘Als er een antwoord op het brede schaarsteprobleem in de zorg was, dan hadden we het probleem al lang opgelost. Ook vanuit ons toezicht ervaren we dat schaarste lastige situaties oplevert. We zien dat zorgaanbieders dagelijks zoeken naar oplossingen zodat de zorg door kan gaan. Zorgverleners spannen zich in om iedereen te helpen. Hoe stellen wij ons als toezichthouder daarop in? Wanneer is de zorg nog ‘goed genoeg’ en wat als de ondergrens is bereikt?’

Meer informatie

Schaarste is het eerste jaarthema van het meerjarenbeleidsplan 2024-2027. Op de IGJ-website staat meer informatie over de afleveringen en de link naar deze talkshows. Ook is het mogelijk om de talkshows achteraf terug te zien. Iedereen is uitgenodigd om mee te kijken en vragen te stellen.