Jeugdhulporganisaties (inclusief jeugd ggz) en gecertificeerde instellingen zijn verplicht calamiteiten (artikel 4.1.8) en geweld (artikel 6.3.2) bij de inspectie te melden volgens de Jeugdwet. Deze verplichting geldt ook voor de Veilig Thuis organisaties vanuit artikel 4.2.5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Met de Raad voor de Kinderbescherming, de justitiële jeugdinrichtingen, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de vergunninghouders voor interlandelijke adoptie, de schippersinternaten en Halt hebben we afspraken gemaakt. Ook zij melden calamiteiten en geweld bij de inspectie.
Dit onderdeel gaat over het aantal verplichte meldingen dat de inspectie heeft ontvangen over jeugdhulp in Nederland in de periode 2019 tot en met 2022.
Aantal ontvangen verplichte meldingen (2019 - 2022)
Aantal ontvangen verplichte meldingen (2019 - 2022)
Bar chart with 3 data series.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying values. Data ranges from 51 to 283.
Aantal ontvangen verplichte meldingen (2019 - 2022)
Calamiteit
Geweld
Totaal
050100150200250300
End of interactive chart.
Aantal ontvangen verplichte meldingen (2019 - 2022)
In de Jeugdwet staat een calamiteit als volgt omschreven: Een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van de jeugdhulp en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor of de dood van een jeugdige of ouder heeft geleid.
Geweld
In de Jeugdwet staat dit als volgt omschreven: Geweld bij de verlening van jeugdhulp of de uitvoering van een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclassering: Lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld jegens een jeugdige of een ouder, of bedreiging daarmee, door iemand die werkzaam is voor de jeugdhulpaanbieder of een gecertificeerde instelling, of door iemand die werkzaam is voor een rechtspersoon die in opdracht van de aanbieder of gecertificeerde instelling jeugdhulp verleent of door een andere jeugdige of ouder met wie de jeugdige of ouder gedurende het etmaal of een dagdeel bij de aanbieder verblijft.
Om welke verplichte meldingen gaat het?
In 2022 ontving de inspectie 100 calamiteitenmeldingen en 183 geweldsmeldingen. Dit laatste cijfer is een flinke stijging vergeleken met het aantal ontvangen geweldsmeldingen in vorige jaren.
Voorkomen van geweld en calamiteiten belangrijk
Het Verwey-Jonker Instituut maakte in 2021, op verzoek van de inspectie, een analyse van geweldsmeldingen en calamiteiten in de jeugdzorg. Hieruit volgden adviezen voor aanbieders van jeugdhulp, beroeps- en brancheorganisaties en inspecties. Geweld in de jeugdhulp moeten we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Om geweld en calamiteiten te voorkomen is het belangrijk om gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden om de risico’s kleiner te maken.
Het gaat om hardnekkige risico’s die voor lange tijd aandacht vragen. Daarom zetten we de komende jaren onder meer de thema’s deskundigheid en cliëntgerichtheid nog meer centraal in ons toezicht op de jeugdhulp. Ook het advies om in het toezicht leren en reflectie te stimuleren nemen we ter harte.
Thema's verplichte meldingen
Om te bepalen waar de grootste risico’s liggen, hebben we de verplichte meldingen ingedeeld op thema.
Thema's verplichte meldingen (2019 - 2022)
Thema's verplichte meldingen (2019 - 2022)
Bar chart with 7 data series.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying values. Data ranges from 1 to 133.
De grafiek 'Thema's verplichte meldingen (2019 - 2022)' laat de 7 thema’s zien waarover de inspectie de meeste meldingen ontvangt. Hieronder een uitleg voor ieder thema met een voorbeeld:
Fysiek grensoverschrijdend gedrag
Een cliënt heeft een gebroken arm door fysiek ingrijpen van een hulpverlener.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Een cliënt is aangerand door een groepsgenoot en vertelt dit aan de begeleider.
Psychisch grensoverschrijdend gedrag
Pleegouders houden contact tussen pleegkind en biologische ouders tegen.
Suïcidepoging
Een cliënt wordt na een suïcidepoging in coma opgenomen in het ziekenhuis.
Suïcide
Onnatuurlijke dood
Overig
Bijvoorbeeld: een cliënt pleegt een gewapende roofoverval.