Ontwikkelcentrum Het PLEIN Amersfoort

In oktober 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) een hertoets uitgevoerd bij Ontwikkelcentrum Het PLEIN B.V. (hierna Het PLEIN). Doel van dit toezicht was om te bepalen of Het PLEIN verantwoorde jeugdhulp biedt. Aanleiding hiervoor was het toezicht dat de inspectie in november en december 2018 heeft uitgevoerd bij Het PLEIN. Omdat Het PLEIN bij dit eerste onderzoek tekortkomingen liet zien, is de aanbieder gevraagd om maatregelen te nemen en de inspectie hierover te informeren.

De inspectie constateert dat Het PLEIN verbetermaatregelen heeft uitgevoerd, waardoor Het PLEIN op het moment van de hertoets voldeed aan 24 van de 29 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan drie verwachtingen voldeed Het PLEIN niet. Twee verwachtingen zijn niet beoordeeld. Bij zeven verwachtingen formuleerde de inspectie een aandachtspunt.
Verbetering is nog nodig op de volgende criteria:

  • Professionals werken doelgericht en planmatig.
  • De aanbieder werkt met geregistreerde professionals, tenzij de inzet van een niet geregistreerde professional niet afdoet aan de kwaliteit van hulp of noodzakelijk is voor de kwaliteit.
  • De aanbieder biedt professionals de mogelijkheid kennis en vaardigheden actueel te houden.

De inspectie acht de aanbieder in staat om verantwoorde hulp te bieden en vertrouwt erop dat Het PLEIN concrete verbetermaatregelen doorvoert om aan alle verwachtingen bij de genoemde criteria te voldoen. De inspectie blijft ontwikkelingen volgen vanuit haar reguliere toezichtrol.