Jongerenzorg El Futuro, Alphen aan den Rijn

Voor gezinshuizen, zorgboerderijen en andere aanbieders die kleinschalige jeugdhulp met verblijf bieden, gebruikt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) een op maat gesneden toezicht. Om te bepalen of een aanbieder verantwoorde jeugdhulp biedt, gebruikt de inspectie een selectie van 29 verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd.

In februari 2020 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) onderzoek bij Jongerenzorg El Futuro (hierna: El Futuro). Doel van het onderzoek was om te bepalen of El Futuro verantwoorde jeugdhulp biedt.

El Futuro is in april 2017 gestart als fasehuis waar plek is voor maximaal zes jeugdigen. De jeugdigen kunnen hier wonen en worden begeleid richting zelfstandigheid. Jeugdigen worden geholpen in het zoeken naar een passende opleiding of werk en leren alles wat er voor nodig is om zelfstandig te kunnen wonen. De locatie bestaat uit drie aaneengesloten etagewoningen.

El Futuro voldeed op het moment van het onderzoek aan 27 van de 29 verwachtingen uit het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf. Bij de thema’s Veiligheid, Leefklimaat en Organisatie, voldeed El Futuro aan alle getoetste verwachtingen voor het bieden van verantwoorde jeugdhulp.

Inmiddels heeft El Futuro maatregelen genomen en is overgestapt op een klachtencommissie die aan de eisen van de Jeugdwet voldoet zodat wordt voldaan aan 28 verwachtingen.

De inspectie acht El Futuro in staat om verantwoorde hulp te bieden en vertrouwt erop dat El Futuro concrete verbetermaatregelen doorvoert om aan alle verwachtingen te voldoen. De inspectie blijft de ontwikkelingen volgen vanuit haar reguliere toezichtrol.