Rapport hertoets Stichting het Robertshuis

In maart 2024 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een hertoets uit bij Stichting het Robersthuis. Stichting het Robertshuis stond sinds half september 2023 onder verscherpt toezicht. Het doel van de hertoets was om te beoordelen of de inspectie het verscherpt toezicht kan opheffen of dat andere maatregelen nodig zijn.

De inspectie zag een aantal verbeteringen. Zo werken hulpverleners nu meer methodisch, zijn de hulpverleners deskundig en reflecteren zij op hun eigen handelen en het handelen van collega’s. Er zijn ook punten waarop het Robertshuis nog verder moet verbeteren. De inspectie ziet nog steeds tekortkomingen in de toepassing van dwang. Ook heeft de inspectie nog zorgen of het bestuur van het Robertshuis de maatschappelijke doelstelling en het belang van de jeugdigen centraal stelt. Tegelijkertijd heeft de inspectie vertrouwen in de daadkracht van de nieuwe leden van de Raad van Toezicht om hierin een kritische rol te vervullen.

De inspectie beëindigt het verscherpt toezicht. De inspectie verwacht dat het Robertshuis verder aan de slag gaat met het doorvoeren van de andere nodige verbeteringen. Ook verwacht de inspectie dat het Robertshuis binnen 3 maanden de resterende verbeterpunten op orde brengt. Daarom blijft de inspectie de ontwikkelingen en voortgang hiervan volgen en toetsen.