Rapport hertoets en brief opheffen verscherpt toezicht Mutsaersstichting, Venlo

In juli 2024 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een hertoets uit bij de Mutsaersstichting te Venlo. De Mutsaersstichting stond sinds januari 2024 onder verscherpt toezicht. Het doel van de hertoets was om te beoordelen of de Mutsaersstichting erin is geslaagd de eerder geconstateerde tekortkomingen op te heffen en de inspectie het verscherpt toezicht kan beëindigen of dat andere maatregelen nodig zijn. 

De inspectie concludeert dat de Mutsaersstichting verbeterkracht heeft getoond en hard heeft gewerkt om de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg voor de jeugdigen te verbeteren.

De inspectie ziet dat ingezette verbetermaatregelen hebben geleid tot een positieve omslag in de organisatiecultuur, waarin ruimte is voor reflectie en verandering. De inspectie hoort gedreven, betrokken en gemotiveerde medewerkers en ziet dit als kracht van de organisatie.

Het afgelopen half jaar heeft de Mutsaersstichting laten zien dat zij in staat is om te verbeteren en dat, tegelijkertijd, de verbeteropgave groot is. Op verschillende thema’s is er nog verbetering noodzakelijk. De inspectie heeft voldoende vertrouwen in het lerend vermogen van de organisatie om de ontwikkeling van de nodige verbeteringen verder door te voeren.

De inspectie beëindigd daarom het verscherpt toezicht en zal de voortgang van de verbeteringen volgen in haar reguliere toezicht door middel van evaluatie- en voortgangsgesprekken. Indien de inspectie daartoe aanleiding ziet kan zij een (her)toets uitvoeren.