Ambulancezorg
Ambulancezorg is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar. In de ambulancezorg wordt zorg verleend, vervoerd, doorverwezen naar een andere zorgverlener, of er wordt een zelfzorgadvies gegeven. Ook vervoeren ambulances personen met een medische indicatie zonder spoed. De ambulancezorg in Nederland is regionaal georganiseerd. Er zijn 25 regionale ambulancevoorzieningen (RAV's).
Op wie houdt de inspectie toezicht?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert of ambulancezorgaanbieders goede zorg leveren. Dit geldt voor zowel de reguliere ambulancezorg als de bijzondere ambulancezorg. Bijzondere ambulancezorgverlening is het brengen van patiënten uit het buitenland naar Nederland (of andersom) om een medische reden. Een voorbeeld is als iemand naar huis wordt gebracht na een ongeluk in het buitenland.
Hier let de inspectie op
Wij beoordelen of regionale ambulancevoorzieningen professioneel te werk gaan en zich aan de wetten, regels en veldnormen houden. Veldnormen zijn alle richtlijnen, protocollen en afspraken die voor de beroepsgroep gelden. We kijken niet alleen of de kwaliteit van de geleverde ambulancezorg voldoende is, maar ook of de zorgaanbieders hun best doen om die verder te verbeteren.
Toezicht op melden
Voor de inspectie zijn meldingen over gebeurtenissen waarbij iets mis is gegaan in de zorg een belangrijke bron van informatie. En voor zorgaanbieders zijn ze een belangrijk hulpmiddel om te leren van wat er mis is gegaan en de kans te verkleinen dat dit nog een keer gebeurt.
Melden voor zorgprofessionals
Ga voor informatie over melden en een overzicht van alle meldingen naar Melden voor professionals. Of ga direct naar:
De inspectie vraagt regionale ambulancevoorzieningen om bij het onderzoeken van een calamiteit gebruik te maken van het Format Calamiteitenrapportage regionale ambulancevoorzieningen 2024. Om de onderzoeksrapportage van een calamiteitenmelding te beoordelen, gebruikt de inspectie het Toetsingskader Calamiteitenrapportages regionale ambulancevoorzieningen 2024.
Melden voor patiënten, hun naasten en anderen
Heeft u een klacht, melding of zorgen die u wilt bespreken? U leest op de pagina’s van het Landelijk Meldpunt Zorg welke opties u heeft bij het indienen van een klacht en hoe u een melding bij de inspectie doet. Het Landelijk Meldpunt Zorg is onderdeel van de inspectie.