Einde verscherpt toezicht voor Ambulancezorg Groningen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op Ambulancezorg Groningen beëindigd. De regionale ambulancevoorziening heeft de afgelopen maanden de nodige verbeteringen in de organisatie doorgevoerd.
 

Meter waarbij de wijzer op een groen vlak staat, wat einde maatregel betekent.
Beeld: ©IGJ

Dit was er aan de hand

Op 21 december 2023 heeft de inspectie Ambulancezorg Groningen onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspectie waren er meerdere tekortkomingen en voldeed de organisatie niet aan de voorwaarden die nodig zijn voor het leveren van goede zorg. Er was bijvoorbeeld geen goed werkend systeem dat controleert of de zorg minimaal op hetzelfde niveau blijft of zelfs verbetert. Ook waren er geen goede procedures voor het melden van incidenten. Daarnaast waren de voorwaarden voor het goed besturen van een organisatie onvoldoende aanwezig, zoals het kunnen werken in een veilige cultuur, de inrichting van het bestuur en een goed functionerende Raad van Toezicht. Ambulancezorg Groningen kreeg 6 maanden de tijd om de tekortkomingen weg te nemen.

Dit is er gedaan

Gedurende het verscherpt toezicht heeft de inspectie de voortgang nauwlettend gevolgd en gezien dat de RAV Groningen verbeteringen heeft doorgevoerd waarmee tekortkomingen voldoende zijn weggenomen. Deze verbeteringen zijn er zowel op organisatorisch vlak als op het gebied van cultuur en veiligheid. Een aantal verbeteringen zijn daarbij nog pril, zoals bijvoorbeeld de planning-en-controlcyclus en het continu verbeteren. Daarnaast moeten er nog verbeteringen worden doorgevoerd op het gebied van de governance, het integraal teammanagement en de sturing op de landelijke kwaliteitsindicatoren.

Hoe nu verder?

De inspectie vindt dat er voldoende verbeteringen zijn doorgevoerd, zodat het verscherpt toezicht niet langer nodig is. Het is daarom per 18 juli 2024 opgeheven. Om vooral de ontwikkelingen met betrekking tot het verbeterprogramma en de uitvoering en borging van de verbetermaatregelen nog in de gaten te houden, brengt de inspectie begin 2025 nog een bezoek aan de Ambulancezorg Groningen.

Documenten

Ambulancezorg Groningen

Groningen