Tekort infusievloeistoffen: IGJ geeft toestemming voor import uit het buitenland en uitwisseling tussen ziekenhuisapotheken
Nieuwsbericht | 29-10-2024 | 13:28
Vanwege een direct tekort aan infusievloeistoffen geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming aan fabrikanten, groothandelaren of apotheekhoudenden voor tijdelijke import uit het buitenland. Daarnaast mogen ziekenhuisapotheken onderling voorraden uitwisselen. Deze toestemming geldt tot 20 januari 2025.
Infusievloeistoffen worden gebruikt om via een infuus vloeistof toe te dienen aan patiënten, bijvoorbeeld na een operatie. Het tekort wordt veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van een grote productielocatie van producent Baxter in de Verenigde Staten. De fabriek in North Carolina raakte begin oktober ernstig beschadigd als gevolg van orkaan Helene. Hierdoor kan er aan Nederlandse ziekenhuizen een kwart minder vloeistoffen geleverd worden. Baxter verwacht vanaf januari 2025 weer volledig te kunnen leveren.
Onderlinge uitwisseling
Het beschikbaarheidsprobleem speelt wereldwijd en betreft alle infusievloeistoffen uit het assortiment van Baxter. De toestemming van de IGJ om vloeistoffen uit het buitenland te mogen halen levert een beperkte oplossing. Daarom geeft de IGJ ook toestemming voor het uitwisselen van voorraden door ziekenhuisapotheken. Zo kunnen apothekers die voldoende vloeistoffen op voorraad hebben, deze leveren aan collega’s die weinig of geen voorraad hebben.
Advies aan zorgverleners
In Nederland wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat patiënten zo min mogelijk merken van het tekort. Eerder al heeft het Landelijke coördinatiecentrum Geneesmiddelentekorten (LCG) behandeladviezen opgesteld om het gebruik van infusievloeistoffen te beperken. Bijvoorbeeld door medicijnen op een andere manier toe te dienen dan via het infuus. De IGJ roept alle zorgverleners op om de behandeladviezen van het LCG te volgen. Daarbij gelden de gebruikelijke protocollen en richtlijnen voor hygiëne en infectiepreventie
De IGJ heeft op 29 oktober 2024 tekortenbesluiten voor verschillende infusievloeistoffen afgegeven. De tekortenbesluiten zijn geldig tot en met 20 januari 2025. Het tekortenbesluit biedt de mogelijkheid dat het geneesmiddel ook uit EU-lidstaten of MRA-landen gehaald mag worden.
Tot en met uiterlijk 20 januari 2025 zal de IGJ niet handhaven wanneer ziekenhuisapotheken dit geneesmiddel onderling uitwisselen. Deze toestemming geldt uitsluitend voor de infusievloeistoffen die in de voorwaarden zijn opgenomen. Ook de uit het buitenland gehaalde infusievloeistoffen mogen onderling tussen de ziekenhuisapotheken worden uitgewisseld.
De IGJ geeft alleen toestemming voor deze uitwisseling onder de volgende voorwaarden:
De vragende ziekenhuisapotheker moet schriftelijk om het geneesmiddel verzoeken.
De ontvangst en verstrekking ervan moet achteraf kunnen worden aangetoond.
Ook de leverende ziekenhuisapotheker moet een sluitende administratie voeren.
Het betreft uitsluitend de volgende varianten van infusievloeistoffen die in de betreffende ziekenhuisapotheek in de (anonieme) voorraad staan:
Water voor Injecties, oplosmiddel voor parenteraal gebruik RVG 27096
Ringerlactaat, oplossing voor infusie RVG 28309
Ringer, oplossing voor infusie RVG 28647
Plasma-Lyte 148, oplossing voor infusie RVG 119063
Natriumchloride 0,9%, oplossing voor infusie 9 g/l RVG 27512
Natriumchloride 0,65%, oplossing voor infusie RVG 56178
Natriumchloride 0,45% + Glucose 2,5%, oplossing voor infusie RVG 28838
Natriumchloride 0,3% + Glucose 3,3%, oplossing voor infusie RVG 29198
Mannitol 15 %, oplossing voor infusie 150 g/l RVG 106414
Mannitol 10%, oplossing voor infusie RVG 31795
Glucose 5%, oplossing voor intraveneuze infusie 50 g/l RVG 27516
Glucose 10 %, oplossing voor infusie, 100 g/l RVG 106110
Alle infusievloeistoffen die onder de vigerende tekortenbesluiten uit het buitenland betrokken worden
De apothekers moeten het vervoer van dit geneesmiddel zo organiseren dat de kwaliteit en veiligheid geborgd zijn.
De toestemming wordt verleend voor een bepaalde periode. In dit geval zal de IGJ niet handhavend optreden tot en met 20 januari 2025.