Tekort infusievloeistoffen: IGJ geeft toestemming voor import uit het buitenland en uitwisseling tussen ziekenhuisapotheken

Vanwege een direct tekort aan infusievloeistoffen geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming aan fabrikanten, groothandelaren of apotheekhoudenden voor tijdelijke import uit het buitenland. Daarnaast mogen ziekenhuisapotheken onderling voorraden uitwisselen. Deze toestemming geldt tot 20 januari 2025.

Infusievloeistoffen worden gebruikt om via een infuus vloeistof  toe te dienen aan patiënten, bijvoorbeeld na een operatie. Het tekort wordt veroorzaakt door de tijdelijke sluiting van een grote productielocatie van producent Baxter in de Verenigde Staten. De fabriek in North Carolina raakte begin oktober ernstig beschadigd als gevolg van orkaan Helene. Hierdoor kan er aan Nederlandse ziekenhuizen een kwart minder vloeistoffen geleverd worden. Baxter verwacht vanaf januari 2025 weer volledig te kunnen leveren.

Onderlinge uitwisseling

Het beschikbaarheidsprobleem speelt wereldwijd en betreft alle infusievloeistoffen uit het assortiment van Baxter. De toestemming van de IGJ om vloeistoffen uit het buitenland te mogen halen levert een beperkte oplossing. Daarom geeft de IGJ ook toestemming voor het uitwisselen van voorraden door ziekenhuisapotheken. Zo kunnen apothekers die voldoende vloeistoffen op voorraad hebben, deze leveren aan collega’s die weinig of geen voorraad hebben.

Advies aan zorgverleners

In Nederland wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat patiënten zo min mogelijk merken van het tekort.  Eerder al heeft het Landelijke coördinatiecentrum Geneesmiddelentekorten (LCG) behandeladviezen opgesteld om het gebruik van infusievloeistoffen te beperken. Bijvoorbeeld door medicijnen op een andere manier toe te dienen dan via het infuus. De IGJ roept alle zorgverleners op om de behandeladviezen van het LCG te volgen. Daarbij gelden de gebruikelijke protocollen en richtlijnen voor hygiëne en infectiepreventie