Toezicht op lokale teams
Lokale teams hebben een belangrijke rol in de jeugdhulpketen. Zij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor ouders die vrijwillig hulp zoeken. Bijna elke gemeente heeft een of meerdere lokale teams (jeugdteams, wijkteams of buurtteams).
Volgens de Jeugdwet zijn gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van passende hulp dichtbij huis zodra dat nodig is. Zodat problemen worden opgelost en ze niet groter worden, waardoor later juist méér hulp nodig is.
Toekomst lokale teams
Het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en de Hervormingsagenda Jeugd vragen om een verandering van de huidige lokale teams. De inspectie heeft een aantal aanbevelingen aan de minister en staatssecretaris gedaan om die ontwikkeling te ondersteunen. Aandacht is nodig voor de inrichting van de lokale teams en organisatie van de randvoorwaarden. Zodat in een nieuw stelsel de lokale teams een stevig fundament vormen. De inspectie blijft de ontwikkelingen van de lokale teams via het reguliere toezicht volgen.
Toezicht op lokale teams 2022-2023
De inspectie bezocht in 2022 en 2023 16 lokale teams in de gemeenten Borne, Capelle aan den IJssel, Den Bosch, De Wolden, Hoogeveen, Hoorn, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Oldambt, Putten, Soest, Súdwest Fryslân, Terschelling, Zoetermeer en Zwolle.
Behalve de aparte rapporten per lokaal team is er een overkoepelend rapport opgesteld. In dit rapport beschrijft de IGJ welke vraagstukken er nog open liggen om van het ‘nu’ van de lokale teams naar het ‘straks’ van de Hervormingsagenda en Toekomstscenario te komen.
U vindt het overkoepelende rapport, de rapporten per gemeente, en de samenvatting met aanbevelingen aan de minister en staatssecretaris op de pagina Rapport De centrale rol van lokale teams in de jeugdhulpketen.
Afsluiting toezicht 2022-2023: conferentie toekomstbestendige lokale teams
Als afsluiting van het toezicht organiseerde de inspectie een conferentie over toekomstbestendige lokale teams. Samen met bestuurders, beleidsmakers en jeugdhulpprofessionals spraken we over wat er nodig is om de huidige lokale teams te ontwikkelen naar de gewenste situatie, zoals beschreven in de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
Hoofdinspecteur Angela van der Putten vertelde wat de lokale teams van de inspectie kunnen verwachten:
“De lokale teams maken onderdeel uit van ons toezichtveld. We kijken vanuit het perspectief van kinderen en hun ouders of zij tijdig passende hulp krijgen van goede kwaliteit. We blijven meekijken met de voortgang van de ontwikkelingen in het veld en signaleren en agenderen waar we vanuit het toezicht kansen en risico’s zien.”