Stichting De Toegang, Emmen

Dit rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Wmo-toezichthouder van de gemeente Emmen gaat over het toezicht dat zij in november 2019 hebben uitgevoerd bij Stichting de Toegang. Het toezicht heeft zich specifiek gericht op de werkzaamheden van Stichting de Toegang voor jeugdigen en gezinnen.

Stichting de Toegang vormt in de regio Emmen een belangrijke schakel bij het bepalen welke hulp past bij de vraag van de inwoner. De stichting heeft tot doel om samen met de inwoner te kijken hoe deze zo goed mogelijk geholpen kan worden bij het vinden van een oplossing voor zijn of haar vraag, eventueel samen met mensen uit het sociaal netwerk van de inwoner. Als dit nodig is wordt een inwoner verwezen naar (specialistische) hulp.

Aanleiding voor het toezicht

In de zomer van 2018 heeft de inspectie meerdere signalen ontvangen over de kwaliteit van medewerkers en het hoge verloop van medewerkers bij Stichting de Toegang. Hierdoor kwam de hulpverlening onvoldoende van de grond, stagneerde deze en/of werd deze niet goed ingezet, waardoor de kwaliteit van de hulpverlening structureel tekort schoot en in sommige gevallen leidde tot directe onveiligheid bij jeugdigen. Naar aanleiding van deze signalen hebben Stichting de Toegang en de gemeente Emmen een verbeterplan opgesteld. Zij zijn een verbetertraject ingegaan, waarbij de resultaten in januari 2019 aan de inspectie zijn gepresenteerd.

Oordeel

In november 2019 hebben de IGJ en de Wmo-toezichthouder van de gemeente Emmen getoetst of het verbeterplan heeft geleid tot een beter functioneren van Stichting de Toegang.

De inspectie en de Wmo-toezichthouder stellen vast dat dit het geval is. Stichting de Toegang heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in structuur, duidelijkheid en stabiliteit. Dit waren noodzakelijke processen om tot een stabiele basis te komen. De verbetermaatregelen moeten deels nog hun weerslag vinden in de praktijk. Daarnaast waren de verbeteringen nog grotendeels intern gericht.

Aanbevelingen en vervolg

Het is noodzakelijk in de komende periode de samenwerking met de ketenpartners te versterken, zowel met het voorliggend veld als met specialistische jeugdhulp en partijen in de jeugdbeschermingsketen. De IGJ en de Wmo-toezichthouder doen hiertoe aanbevelingen aan zowel Stichting de Toegang als aan de gemeente Emmen. Om tijdige, passende zorg aan (kwetsbare) gezinnen te kunnen bieden, is een effectieve samenwerking nodig tussen de toegang, het voorliggende veld en specialistische voorzieningen. De gemeente Emmen speelt hier vanuit haar opdrachtgeverschap en verantwoordelijkheid voor de inrichting van het sociaal domein een belangrijke rol in.

De inspectie vertrouwt erop dat Stichting de Toegang en de gemeente Emmen de benodigde maatregelen treffen om de bereikte kwaliteitsverbetering ook in de toekomst te borgen. De inspectie blijft de ontwikkeling van Stichting de Toegang vanuit haar reguliere toezicht volgen.