Voorwaarden voor overdracht van zorg en kwaliteit bij Juzt

In januari 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Juzt. Het doel was om over Juzt breed zicht te krijgen op of voorwaarden voor de continuïteit en kwaliteit van de hulp aanwezig waren. Daarbij zijn zowel locaties met als zonder verblijf onderzocht. In januari is de inspectie op toezicht geweest bij twee locaties voor multidisciplinaire kinderdagbehandeling (MKD), een locatie voor Hulp bij scheiding, twee locaties voor zelfstandigheidstraining en een locatie voor verblijf op Laanzicht waarbij alleen de behandel- en leefgroepen zijn onderzocht.

Juzt heeft al langere tijd financiële problemen waardoor er risico’s voor de hulp aan jeugdigen kunnen ontstaan zoals gebrek aan zorgcontinuïteit als gevolg van vertrek van personeel, het sluiten van locaties en overdracht van zorg. In verband met het belang voor jeugdigen dat er continuïteit van de hulp is, houdt de inspectie intensief toezicht. Als onderdeel van het intensieve toezicht, is de inspectie nagegaan of belangrijke voorwaarden voor zorgcontinuïteit aanwezig zijn en of Juzt voldoende maatregelen neemt om de hulp zorgvuldig over te dragen.

De inspectie concludeert dat de voorwaarden voor de continuïteit en kwaliteit van de hulp bij de Jeugdhulp zonder verblijf en Jeugd & Zelfstandigheid grotendeels op orde zijn. De inspectie signaleert tekortkomingen bij de behandel- en leefgroepen op locatie Laanzicht.

Aandachtspunten voor Jeugdhulp zonder verblijf en Jeugd & Zelfstandigheid zijn:

  • Communicatie: het inschatten wanneer het voor ouders en jeugdigen wenselijk is om op de hoogte gesteld te worden, en de afweging op welke wijze ouders en jeugdigen het beste geïnformeerd kunnen worden.
  • Dossiervorming: het in orde maken van een overdrachtsdossier vergt tijd en afstemming tussen verschillende disciplines.

Bij de behandel- en leefgroepen op Laanzicht is verbetering nodig op de volgende verwachtingen:

  • Professionals zorgen voor continuïteit van de hulp: Jeugdigen krijgen tijdig de noodzakelijke therapieën en hebben allemaal een vorm van dagbesteding.
  • Professionals bewaken de gemaakte afspraken over het beperken van de veiligheidsrisico’s: Afspraken met betrekking tot de veiligheid moeten in de dossiers zijn opgenomen, de professionals hebben per jeugdige kennis van de veiligheidsafspraken en werken met de jeugdigen aan het beperken van de veiligheidsrisico’s.

Daarnaast zijn er nog drie aandachtspunten de behandel- en leefgroepen op Laanzicht:

  • Communicatie: het inschatten wanneer het voor jeugdigen en ouders wenselijk is om op de hoogte gesteld te worden, en de afweging op welke wijze de jeugdigen en ouders het beste geïnformeerd kunnen worden.
  • Dossiervorming: het in orde maken van een overdrachtsdossier vergt tijd en afstemming tussen verschillende disciplines.
  • Fysieke veiligheid: voldoende zicht op de fysieke veiligheid.

De tekortkomingen bij de behandel- en leefgroepen op Laanzicht zijn een paar dagen na het toezicht mondeling met de bestuurder besproken. De oorzaak van de tekortkomingen lijkt te liggen in de lang durende onduidelijkheid over de toekomst van medewerkers en cliënten van Juzt. Dit trekt een wissel op de medewerkers. De bestuurder had zelf ook signalen ontvangen en heeft samen met de medewerkers gesproken over de oorzaak en mogelijke oplossingen.

De inspectie heeft een document ontvangen met maatregelen die genomen worden op Laanzicht en De Krabbebossen.

De inspectie blijft de ontwikkelingen bij Juzt intensief volgen en zal regelmatig toezicht uitvoeren bij de voorbereiding, tijdens en na de zorgoverdracht.